A. S. Byatt: Pieni musta kirja

Pieni musta kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nyt tuli vastaan aivan poikkeuksellisen vahva kirja. A. S. Byattin tarinakokoel­ma Pieni musta kirja toimii oikeastaan joka ikisellä tasolla: kieli, maailmanra­kennus, tarinankuljetus, näkökulma sekä ei suinkaan vähäisimpänä käännös – Kersti Juva täydentää viisaalla ja vivahteikkaalla kielellään muutenkin lähes täydellisen paketin.

Byattin viiden pitkähkön novellin lähtökohtina ovat yliluonnollisilta tuntuvat tapahtumat ja epätodennäköiset ihmiskohtalot. Kaksi tyttöä näkee metsässä pelottavan olennon. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin he tapaavat toisensa uudelleen. Synnytyssairaalaan taiteesta innostunut lääkäri ja hänen hallus­saan olevat historialliset kokoelmat törmäävät taideopiskelijaan, joka laittaa kaiken sekaisin. Nainen alkaa äitinsä kuoleman jälkeen muuttua vähitellen kiveksi. Luovan kirjoittamisen kurssille tulee kerrankin joku, joka osaa oikeasti kirjoittaa – lieden mustaamisesta, mutta osaapa kuitenkin. Vanha mies hoitaa dementoitunutta vaimoaan ja alkaa epäillä itsekin olevansa sekoamassa.

Kaikkia tarinoita yhdistää se, että ainakaan minä en lukijana osannut yhtään odottaa, mitä seuraavan kulman takana odotti. Byattin persoonallinen tyyli piti otteessaan vahvasti. Näitä outoja ja vähän pelottaviakin tarinoita lukiessani ainakin minä jäin juuri oikealla tavalla hämmentyneeksi. Ei kaikkea tarvitse­kaan selittää.

A. S. Byatt saa meikäläiseltä yhden viime aikojen isoimmista suosituksista. Tätä lisää!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...