Arne Dahl: Pimeyden kutsu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Arne Dahl (oikealta nimeltään Jan Arnald) on hyvä ja kokenut kirjoittaja. Siksi kirjassa tuntuukin tapahtuvan paljon ja koko ajan. Teksti on välillä julmaa ja pirullisen avointa, jättäen silti olennaisia kysymyksiä kiusaavasti avoimeksi.

Ruotsin rikospoliisin kansainvälisiin väkivaltarikoksiin erikoistunut A-ryhmä joutuu tällä kertaa aivan ensiksi selvittämään, mitä on tapahtunut Tukholmasta luokkaretkelle synkkiin metsiin tulleelle, kadonneelle teinitytölle. Häntä etsittiin jo ison joukon voimin ja löytönä oli vain kangastilkku. Onko 14-vuotias Emily karannut vai onko hänet siepattu tai murhattu? Seudulla on nähty autoja, joissa on balttilaiset rekisterikilvet ja epäilykset ovat heti heränneet — ansaitustiko? Emilyllä tuntuu olleen myös omia, pimeitä salaisuuksia. Siksipä A-ryhmä onkin kutsuttava paikalle.

Eräs omalaatuinen löytö historiallisella kaivauksella aiheuttaa huolta. Samaan aikaan sarjamurhaaja teloittaa Tukholmassa homoja. A-ryhmä yrittää myös selvittää, kuka lopulta on kadonneen tytön isä? Ja joku tietää sekä tuntee murhaajan että Emilyn sieppaajan. Vai onko Emily mukana ehkä jopa omasta tahdostaan…

Ångermanlandissa sattunut tytön katoaminen vie A-ryhmän poliisit nopeasti eteneviin tapahtumiin. Yllättäviä käänteitäkään ei tietenkään puutu. Mukaan tulee nettiporno, sitten pedofilia ja lopulta ehkä hieman merkillinen seksuaalisuutta palvova salaseura. Samalla A-ryhmän jäsenet joutuvat itsekin pohtimaan suhdettaan omaan seksuaalisuuteensa, poliisienkin on vaikeaa pitää viettinsä aisoissa. Koko juttu on saanut omituisia käänteitä — mikään ei ole aivan sitä, miltä päällepäin ehkä näyttää!

Kirjoittaja kehittää mukaan varsinaisen juonen lisäksi ainakin yhden merkittävän sivujuonen. Dahl onnistuu vaikuttamaan lukijan ennakko-odotuksiin ja pidättelemään sekä vaihtelemaan kerronnan jännitettä. Kirja on A-ryhmästä kertovan sarjan kahdeksas opus, yhteensä sarjassa on ilmestynyt 11 osaa. Tämä kirja ei ole Dahlin aivan parasta antia, mutta silti erittäin hyvä dekkarivaihtoehto. Hän tuo muun muassa pimeän seksin päivänvaloon. Loppuhuipennus (tai oikeastaan huipennukset) on kuitenkin yllättävä ja lievän epäuskottava… Kuitenkin kesädekkareiden valiojoukkoa!

Arne Dahl on itse jättänyt jo hyvästit A-ryhmälle. Ensi syksynä Ruotsissa ilmestyy hänen uuden dekkarisarjansa ensimmäinen osa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...