Ian Shirley: Pink Floyd : Koko ura

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Melkoisen tavallinen pieni psykedeliabändi, joka aloitteli 60-luvun puolivälissä ja josta tuli lopulta varsinainen rocklegenda. Kuka olisi vuonna 1966 uskonut, että 43 vuotta myöhemmin Pink Floyd tunnettaisiin kaikkialla yhtenä maailman musiikillisesti, ja jopa taiteellisesti ja kaupallisesti menestyneimmistä yhtyeistä? Pink Floyd oli aikansa kapinallinen. Sen musiikilla oli enemmän yhteistä jazzin ja sen uusien johdannaisten kuin sen niinkutsutun vakavan rockmusiikin kanssa, joka oli kehittymässä The Beatlesin ja Bob Dylanin johdolla.

Pink Floydin rockia, bluesia, jazzia ja klassista yhdistelevät kappaleet, bändin häikäisevät multimediaefektit ja kovan luokan ammattilaisuus tekivät siitä yhden maailman tunnetuimmista kokoonpanoista, jonka vaikutus ulottuu nykypäiviin vahvasti. Suurisuuntaiset levyt, ehdoton antautuminen musiikille, oopperamaiset vivahteet olivat kunnianhimoisia ja omaperäisiä – ja ovat vieläkin alansa klassikkoja. Bändin konsertit puolestaan nostivat live-tapahtumat ja -esitykset aivan uudenlaisiin sfääreihin aikanaan. “Musiikkimme on kuin abstrakti maalaus. Sen tarkoitus on puhutella kaikkia omalla tavallaan”, sanoi Syd Barret kerran eräälle toimittajalle.

Legendaarisen Pink Floydin vaiheet ovat nyt yksissä kansissa! Kirja on koottu ammattitaidolla ja antaumuksella, ettenkö sanoisi rakkaudella musiikkiin ja sen eri ilmentymiin. Dramatiikkaa yhtyeen vaiheissa on riittänyt, kun kokoonpanot ovat vaihdelleet mm. sen jäsenten erilaisten ongelmien vuoksi. Pink Floydin levyjä on myyty yli 250 miljoonaa. Vuonna 1973 ilmestynyttä The Dark Side of the Moon -albumia pidetään edelleen rockin kuolemattomana klassikkona, eikä suotta. Kyllä se on itsellänikin levyhyllyssä, toki.

Kirja esittelee yhtyeen vaiheet kuukausi kuukaudelta, vuosi vuodelta lähes nykypäiviin asti, tapahtumittain lyhyin artikkelein ja melkoisin valokuvin varusteltuna. Tässä varsinainen fanin toivekirja, upea kooste yhtyeen tiestä menestykseen, mutta myös muista tapahtumista sen tiimoilta. Kirja on parhaimmillaan nautittuna yhdessä Pink Floydin musiikin kera – mieluusti vinyyliltä – iltamyöhään. Jos kirjasta on jotakin miinusta sanottava, on sen mahdoton luettavuus sänkykirjana =D Suositellaan kaikille musiikin ystäville sekä luettavaksi että katseltavaksi.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...