Miira Luhtavaara: Pinnallisuus

Pinnallisuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miira Luhtavaara (s. 1983) on palkittu runoilija, jonka esikoiskokoelma Ruo­hikon luut (Teos, 2014) voitti Kalevi Jäntin palkinnon. Nyt käsillä oleva Pinnal­lisuus on Luhtavaaran kolmas kokoelma. Tämä on kaunis ja kiehtova kokoel­ma.

“Alkaa kesäsade ja sivunumeroiden lisääminen, lisääntyminen, alkaa jokin villi.” – ja seuraavalla aukeamalla onkin tosiaan kaunis kesäsade kauneus­pilkkuja. Pilkut palaavat hetken päästä uudestaan, nyt vain käsinpiirrettyinä. Näitä satavia pilkkuja lukuunottamatta kokoelman alkupuoli on tavanomaisen monipuolisesti aseteltua runotekstiä, mutta sivujen reunan tarkastelu paljas­taa, että pidemmällä kokoelmassa on luvassa jotain, mikä ulottuu reippaasti sivun reunaan asti.

Yhtäkkiä silmille lävähtääkin aukeamallinen päällekkäin kirjoitettua tekstiä, josta voi poimia lauseenfragmentteja. En tiedä, haluaisinko nähdä uuden alus­vaatemalliston, joka on “97% kalatukkujätettä ja 3% kierrätettyä ham­mas­lankaa”. Nämä kuvarunolliset tekstimassat saavat ensin rantaan lyövän aallon mallin, sitten oikein kunnon aallokon, josta on mahdotan erottaa oikeastaan mitään. “Älä yhtään huoli. Kirjoitan sivun niin täyteen että se pitää vettä.” Kokoelmassa päästään sellaiseen esineellisyyteen ja fyysisyyteen, joka tar­joaa tuntoaistillekin elämyksiä.

Kokoelman takakanteen on nostettu tämä runo:

veden jännitys, pinnallisuus

ainainen halu puhkoa kalvot

aivan kuin emme kestäisi sitä jännitystä
että jokin on ohutta

Ei kai ole suurikaan yllätys, että Pinnallisuus käsittelee ihoa, pintoja ja pinnalli­suuksia. Erilaisia kosketuksia. Meri ja vesi ovat vahvasti esillä. “Niin tulee rankkasade iholle niinkuin se tulee”. Luhtavaaran kieli on rikasta, kokeilevaa ja leikkisää. Ilmaisu on paikoin kryptistä, mutta kuitenkin kuvastoltaan tavoitet­tavissa, ymmärryksen ulottuvilla. Ennen kaikkea pidän kokoelman kuvallisuu­desta ja yllätyksellisyydestä: on aina hauskaa tulla yllätetyksi näin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...