Thomas Cathcart ja Daniel Klein: Plato and a Platypus Walk into a Bar…

Osta kirja itsellesi

Platon ja vesinokkaeläin menivät baariin… kuulostaa vitsiltä, ja sellainen se onkin. Thomas Cathcartin ja Daniel Kleinin kirjassa tämä ei suinkaan ole ainoa vitsi. Itse asiassa koko kirjan tehtävänä onkin selittää filosofisia periaatteita ja aatesuuntauksia vitsien kautta. Erilaiset filosofiset peruskäsitteet ja teoriamallit selitetään lyhyesti ja selkeästi, ja niihin liitetään muutamia teoriaa valaisevia vitsejä ja anekdootteja.

Vitsien ja filosofian yhdistäminen ei ole ollenkaan niin omituinen juttu kuin miltä se äkkiarvaamatta kuulostaa. Cathcart ja Klein tuovat joskus varsin yllättäviäkin näkökulmia muuten joskus vähän ryppyotsaiseltakin vaikuttavaan filosofiaan, vaikka kaikki filosofit eivät suinkaan ole mitään tosikoita — kaikkea muuta! Loogiset paradoksit, metafysiikka ja kielipelit ovat tietenkin tällaisen kirjan perustavaraa, mutta pitkät luvut kirjoitetaan myös mm. etiikasta, uskonnosta ja yhteiskunnasta. Mukana on vitsien lisäksi myös hieman Gary Larsonin Far Side -sarjakuvat mieleen tuovia kuvia. Osa kirjan vitseistä on myös melko suorasukaisia, mutta niinhän osa vitseistä yleensäkin on.

Plato and Platypus Walk into a Bar… on hyvin tervetullut pikku opus kaikille filosofiasta kiinnostuneille. Se ei ole tietenkään kovin syvällinen tieteenalan peruskurssi, mutta se voi toimia vähän erilaisena porttina kohti vakavampia filosofisia pyrkimyksiä. Tai sitten kirjan voi toki lukea vain hyvänä kokoelmana hauskoja juttuja. Kansainvälinen menestysteos on myös poikinut jo parikin jatko-osaa. Tämä kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.