Thomas Cathcart ja Daniel Klein: Plato and a Platypus Walk into a Bar…

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Platon ja vesinokkaeläin menivät baariin… kuulostaa vitsiltä, ja sellainen se onkin. Thomas Cathcartin ja Daniel Kleinin kirjassa tämä ei suinkaan ole ainoa vitsi. Itse asiassa koko kirjan tehtävänä onkin selittää filosofisia periaatteita ja aatesuuntauksia vitsien kautta. Erilaiset filosofiset peruskäsitteet ja teoriamallit selitetään lyhyesti ja selkeästi, ja niihin liitetään muutamia teoriaa valaisevia vitsejä ja anekdootteja.

Vitsien ja filosofian yhdistäminen ei ole ollenkaan niin omituinen juttu kuin miltä se äkkiarvaamatta kuulostaa. Cathcart ja Klein tuovat joskus varsin yllättäviäkin näkökulmia muuten joskus vähän ryppyotsaiseltakin vaikuttavaan filosofiaan, vaikka kaikki filosofit eivät suinkaan ole mitään tosikoita — kaikkea muuta! Loogiset paradoksit, metafysiikka ja kielipelit ovat tietenkin tällaisen kirjan perustavaraa, mutta pitkät luvut kirjoitetaan myös mm. etiikasta, uskonnosta ja yhteiskunnasta. Mukana on vitsien lisäksi myös hieman Gary Larsonin Far Side -sarjakuvat mieleen tuovia kuvia. Osa kirjan vitseistä on myös melko suorasukaisia, mutta niinhän osa vitseistä yleensäkin on.

Plato and Platypus Walk into a Bar… on hyvin tervetullut pikku opus kaikille filosofiasta kiinnostuneille. Se ei ole tietenkään kovin syvällinen tieteenalan peruskurssi, mutta se voi toimia vähän erilaisena porttina kohti vakavampia filosofisia pyrkimyksiä. Tai sitten kirjan voi toki lukea vain hyvänä kokoelmana hauskoja juttuja. Kansainvälinen menestysteos on myös poikinut jo parikin jatko-osaa. Tämä kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...