Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet

Pudonneet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nuortenkirjoja voi kirjoittaa erilaisin tavoin, mikä vaikuttaa siihen, minkä verran kirjat aikuislukijaa kiinnostavat. Osa nuortenkirjoista on selkeämmin suunnattu vaikkapa yläkouluikäisille lukijoille: ne ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, helppolukuisia ja kuvaavat nuorten elämää. Tällaiset kirjat ovat arvokkaita ja hyviä, mutta eivät erityisemmin kiinnosta aikuislukijaa, ellei tämä nyt erityisesti halua tutustua nuortenkirjallisuuteen (mikä toki kannattaa!).

Sitten on niitä nuortenkirjoja, joista tekee nuortenkirjoja lähinnä se, että niiden päähenkilöt ovat nuoria ja sitä myötä kirjan käsittelemät aiheet liittyvät nuorten elämään. Nämä teokset ovat rakenteeltaan ja kieleltään vaativampia ja siksi palkitsevat vanhempia lukijoita paremmin. Vaativuus pudottaa kuitenkin osan nuorista lukijoista pois kyydistä. Pudonneet kuuluu selvästi tähän jälkimmäiseen ryhmään ja se onkin saanut kustantajalta perustellusti tuplaluokituksen myös aikuistenkirjoihin.

Marisha Rasi-Koskinen on kiehtova kirjoittaja, joka on kirjoittanut pääasiassa aikuisille. Auringon pimeä puoli (2019) oli Rasi-Koskisen ensimmäinen nuortenkirja, kiehtova mysteeriromaani, joka pistää lukijan pään pyörälle – samaa vaikutelmaa on toki Rasi-Koskisen aikuistenkirjoillakin. Pudonneet ei sekään päästä lukijaa helpolla.

Kovin yksityiskohtaisesti kirjan juonesta ei parane kertoa, sillä osa sen vetovoimasta on mysteerin avautumisessa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuitenkin Turnaround-kadulle, umpikujalle, jonka molemmin puolin on talorivit. Vierestä kulkee junarata ja taloissa asuu monenkirjavaa väkeä. Kirjan päähenkilöinä on kolmikko nuoria. Ian on yksikseen asuva liikuntarajoitteinen nuori mies, joka tekee elektronista musiikkia ja intoilee erilaisista äänistä. Elias on yllättäen perinyt biologiselta isältään – josta ei ollut ikinä kuullutkaan – talon kadulla ja on matkustanut tutkailemaan perintöään. K ilmaantuu kadulle jostain ja tarjoutuu tekemään kaikenlaisia sekalaisia hanttihommia.

Kolmikon tiet risteävät ja törmäävät myös kadun asukkeihin. Kummallista väkeä kadulla asuukin: on näkyjä näkevä rouva Angel ja tämän tytär, korttelikyttääjä herra Atkinson (jonka nimi lienee nyökkäys yhden inspiraationlähteen suuntaan), poissaolonsa kautta läsnä oleva liikemies Nicholson ja monia muita värikkäitä tyyppejä. Myös nuorten kiinnostusten kohteista, elektronisesta musiikista ja roolipeleistä, saadaan monipuolisesti jutunjuurta ja kytköksiä asioiden välille.

Lopulta kirja osoittautuu jonkinlaiseksi palapelin ja kaleidoskoopin sekoitukseksi. Eipä voi kuin ihailla, miten tyylikkäästi Rasi-Koskinen on kaiken koonnut, sillä lopputulos toimii hyvin. Kyllä palkittu ammattilainen työnsä osaa, eikä tämä Rasi-Koskiselta ole ensimmäinen rakenteeltaan mutkikas kirja. Tähän mysteeriin oli hauska uppoutua!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...