Yökirjeitä

Mila Teräs: Yökirjeitä

Tutustuin Mila Teräkseen tänä vuonna Amiraali-kirjan myötä. Se kertoi niin hurmaavan tarinan nuoren miehen kasvusta ja identiteetin etsinnästä, että Teräksen uusi Yökirjeitä-kirja pääsi varauslistalleni. Nyt on sekin luettu, eikä tämäkään kirja ollut pettymys. Päinvastoin: Yökirjeitä oli ihana. Yökirjeitä kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Fridasta, ... Lue koko vinkki »
Tuhkimotytöt

Carin Gerhardsen: Tuhkimotytöt

Luin vuosia sitten ruotsiksi Carin Gerhardsenin dekkarin Pepparkakshuset, joka on  myöhemmin suomennettukin (Piparkakkutalo, 2021) ja jossa lukijoille esiteltiin sympaattinen rikoskomisario Conny Sjöberg. Tässä sarjan toisessa osassa hän etsii kollegoidensa kanssa kahden naisen murhaajaa; toinen, teini-ikäinen Jennifer, surmataan laivaristeilyllä, ... Lue koko vinkki »
Anteeksianto

Niina Repo: Anteeksianto

Tälläkin hetkellä Suomessa lienee useita ihmisiä, joiden elämää varjostaa jollain tapaa talokauppa. Joku on ehkä myynyt omakotitalon ja odottaa nyt viiden vuoden vastuuajan umpeutumista peloissaan; joku on kenties ostanut talon, josta on löytynyt jotain ongelmallista. Tavallisen ihmisen näkökulmasta panoksia korottaa se, miten isoista rahoista on k... Lue koko vinkki »
Fernanda

Veera Antsalo: Fernanda

Veera Antsalo (s. 1975) on kerännyt mainetta runoilijana. Nyt hän debytoi romaanikirjailijana, mutta vahvasti runollinen tämäkin teos on. Ei kannata odottaa mitään erityisen suoraviivaista ja selkeästi paikasta A paikkaan B etenevää: Fernanda on poukkoileva, toisteinen, kummallinen ja lennokas kirja. Luin viime vuoden puolella Antsalon Pölyn his... Lue koko vinkki »
Maata jalkojen alle

Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle

Runoilija Elizabeth Acevedo teki vaikutuksen esikoisteoksellaan. Säeromaani Runoilija X oli voimakas nuoren tytön kasvukertomus. Tyttöjen parissa Acevedo jatkaa edelleen. Maata jalkojen alle on tällä kertaa kahden nuoren tytön tarina. Toinen tytöistä, Camino, asuu Dominikaanisessa tasavallassa tätinsä kanssa. Caminon äiti on kuollut jo aikaa sit... Lue koko vinkki »
Tyttö puussa

Şebnem İşigüzel: Tyttö puussa

Tyttö puussa on jo kolmas lukemani kirja, jossa joku muuttaa puuhun asumaan. Liki nimetön teinityttö Istanbulissa ratkaisee elämänsä kriisin kiipeämällä Gülhanen puistossa kasvavan plataanin latvaan, eikä aio enää ikinä laskeutua alas. Taakse jää julma maailma, jossa on mielenosoituksia, pommi-iskuja ja väkivaltaa. Kerronta on villiä ja heittele... Lue koko vinkki »
Kaikki elävä

Riikka Pelo: Kaikki elävä

Vuoden 2020 viimeiseksi kirjaksi jäi tämä Riikka Pelon iso ja vaikea kirja. Pelo julkaisee harvakseltaan, tähän asti seitsemän vuoden välein. Olen lukenut Taivaankantaja-esikoisen vuosia sitten, niin kauan sitten että olin jo unohtanut lukeneeni. Tämä uusin kiinnosti, vaikka vähän pelottikin: vaikutti pitkältä, raskaalta ja – alustavan selailun per... Lue koko vinkki »
Niin käy vain elokuvissa

Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa

Audrey Winters on teinityttö, joka on saanut romantiikasta kyllikseen. Pettymykset ovat olleet raskaita: poikaystävä jätti ja vei siinä sivussa Audreyltä innon rakkaaseen teatteriharrastukseen ja toisaalta isä jätti äidin rumasti ja äiti on saanut kärsiä pahasti. Ei siis ihme, että romantiikka lähinnä kuvottaa. Paetakseen äitinsä kriisiä Audrey ... Lue koko vinkki »
Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa. Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu... Lue koko vinkki »
Tulenarkoja asioita

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

Tulenarkoja asioita on yksi niistä kirjoista, jotka alkavat lopputilanteestaan. Shaker Heightsin ihanneyhteisössä palaa talo, kun Richardsonin perheen kuopus Isabelle polttaa perheen kodin. Jälkeenpäin kaikki voivat tietysti viisastella, miten tämä nyt oli ollut jo nähtävissä ja kuinka Izzy oli ihan sekopää muutenkin. Sitten kirja palaa vähän... Lue koko vinkki »

Tuuli Salminen: Rannalla poika

Tuuli Salmisen esikoisteos Surulintu (Like 2017) oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittajaksi. En sattunut sitä itse lukemaan, mutta tämän toisen romaanin perusteella Salmista voi pitää hyvin taitavana kirjoittajana. Rannalla poika on hyvin ajankohtainen teos, ja ehkäpä se oli vielä ajankohtaisempi syksyllä 2015, jolloin pako... Lue koko vinkki »

Stina Jackson: Hopeatie

Hopeatie-romaanissa on pääasiassa kaksi kerrontalinjaa. Toisaalta se kuvaa pohjoisruotsalaista matematiikanopettajaa Lennartia eli Lelleä, jonka ainoa lapsi, 17-vuotias Lina, on kadonnut kolme vuotta sitten. Lina jäi odottamaan bussia illalla, mutta ei koskaan astunut siihen, eikä häntä sen koommin nähty, mutta Lelle ei osaa lopettaa etsimistä, vai... Lue koko vinkki »

Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni

Kicki Sehlstedt on ruotsalainen kriminologi ja toimittaja, eli hän edustaa molempia esikoisteoksessaan esitettyjä ammatteja. Keskeiseen rooliin kohoaa Aida Svantesson, italialaiset sukujuuret omaava verkkolehden toimittaja: hän käyttää ronskeja italiankielisiä kirosanoja ja ajelee reipasta vauhtia isoisältään perimällä Dolly-nimisellä Vespalla. Kri... Lue koko vinkki »

Lina Bengtsdotter: Francesca

Pidin kovasti Lina Bengtsdotterin esikoisteoksesta Annabelle, joten kun sille ilmestyi tämä jatko-osa, tartuin siihen epäröimättä. Eikä kirjailija edelleenkään pettänyt lukijaansa. Päähenkilönä on siis edelleen tukholmalainen poliisi Charline, jota kaikki kutsuvat Charlieksi. Hän on Annabellen tapauksen jälkeen aika lailla uupunut, pullonkorkkik... Lue koko vinkki »
Annabelle

Lina Bengtsdotter: Annabelle

Nuori Annabelle, ulkonaisesti hyvän ja ainakin kovasti huolehtivan kodin tytär, on kostean ja pöllyisen bileillan jälkeen kadonnut kuin tuhka tuuleen. Etenkin hänen äitinsä Nora on mennyt aivan suunniltaan ja lojuu huoneessaan rauhoittavien lääkkeiden turruttamana, mutta kyllä tämä tapaus koskettaa koko Gullspångin pikkukaupunkia, varsinaista tuppu... Lue koko vinkki »
Teinikalenteri

Juha Mäntylä (toim.): Teinikalenteri

Nyt on käsissä Teinikalenteri vuodelta 2017. Oikeasti se aito ja alkuperäinen ilmestyi 1970-1980-luvuilla ja kyllä, minullakin oli sellainen, on vieläkin tallessa. Tämä vuoden 2017 Teinikalenteri on kirja, novellikokoelma, jossa 12 kirjailijaa pääsee ääneen kukin omalla tarinallaan ja teinivuosien kuvallaan. Teinikalenterin aloittaa Jukka Beh... Lue koko vinkki »
Whit

Iain Banks: Whit

Isis Whit on teini 1990-luvun Skotlannissa. Aivan tavallisesta teinistä ei ole kyse – Isis kuuluu luskentyrialaisiin, omaperäiseen uskonnolliseen kulttiin, ja on itse asiassa kultin Jumalan Valittu, kolmannen polven karkauspäiväläinen. Niinpä Isis saa kunniakseen lähteä Lontooseen jahtaamaan serkkuaan Moragia, maailmankuulua barytontaiteilijaa, ... Lue koko vinkki »

Mooses Mentula: Jääkausi

Tartuin kirjaan innostunein mielin, sillä Mooses Mentulan tekstiä lukee niin mielellään. Kirjaa lukiessani olin keskellä "jääkautta", aivan hyytävä tuuli puhalsi pitkin sivuja. Jääkausi alkaa tytöstä, joka on koulukiusattu. Tuttu aihe nykyajan yhteiskunnassa, jossa tuntuu siltä, että lähes joka toista on kiusattu. Jokainen tietää, mitä se on, ta... Lue koko vinkki »
Rambo

Nadja Sumanen: Rambo

Nadja Sumanen sai kirjailijanuralleen lentävän lähdön. Viime keväänä hänen käsikirjoituksensa voitti Otavan nuortenromaanikilpailun, ja sen seurauksena kirjasyksyyn putkahti Rambo-niminen nuortenkirja. Kirjan pohjalta tehtiin näytelmä Kansallisteatteriin ja joulukuussa teokselle myönnettiin Finlandia Junior -palkinto. Rambo on kertomus 15-vuotia... Lue koko vinkki »