Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kicki Sehlstedt on ruotsalainen kriminologi ja toimittaja, eli hän edustaa molempia esikoisteoksessaan esitettyjä ammatteja. Keskeiseen rooliin kohoaa Aida Svantesson, italialaiset sukujuuret omaava verkkolehden toimittaja: hän käyttää ronskeja italiankielisiä kirosanoja ja ajelee reipasta vauhtia isoisältään perimällä Dolly-nimisellä Vespalla. Kriminologiaa edustaa professori Kajan Berglund, ja hänpäs onkin nimeltään alunperin Kaisa, Fazerin sinistä halajava suomalainen.

Mutta tämän romaanin varsinaiset päähenkilöt ovat koululaiset Matilda ja Amanda. He ovat lähteneet etsimään rahaa, hyväksyntää ja seksiäkin internetin pimeällä puolella: he pukeutuvat japanilaiseen tyyliin lolitoiksi, pikkutytöiksi mekkoineen ja pehmoeläimineen. Ja kysyntää riittää, sillä hyväksikäyttäjien piiri on laaja ja säälimätön. – Juuri tätä kirjoittaessani uutisissa kerrottiin äskettäin paljastuneesta suomalaisesta laajasta pedofiiliringistä, ja siksi kirjan aihe tuntuu pelottavankin ajankohtaiselta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat muutaman päivän ajalle alkukesän Tukholmassa. Sehlstedtin teksti on sujuvaa, runsas henkilögalleria pysyy hyvin koossa ja tunnelma on ahdistavan todentuntuinen; jännitys tiivistyy taitavasti loppua kohden ja ratkaisut ovat loogisia. Kaiken kaikkiaan kirja oli melko nopeaa luettavaa, mutta aihe on peräti vastenmielinen. Eihän se kuitenkaan tee tästä teoksesta huonoa tai turhaa, päinvastoin. – Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten kirjan nimi: alkuteos on nimeltään Sweet Lolita, mutta suomenkieliseksi otsikoksi oli valittu säe vanhasta, aika lailla ahdistavasta hengellisestä lastenlaulusta. Molempi parempi.

Ihan yliherkille lukijoille en tätä kirjaa suosittele, mutta valitettavan ajankohtaisuutensa takia se lienee meille muille tärkeääkin luettavaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...