Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kicki Sehlstedt on ruotsalainen kriminologi ja toimittaja, eli hän edustaa molempia esikoisteoksessaan esitettyjä ammatteja. Keskeiseen rooliin kohoaa Aida Svantesson, italialaiset sukujuuret omaava verkkolehden toimittaja: hän käyttää ronskeja italiankielisiä kirosanoja ja ajelee reipasta vauhtia isoisältään perimällä Dolly-nimisellä Vespalla. Kriminologiaa edustaa professori Kajan Berglund, ja hänpäs onkin nimeltään alunperin Kaisa, Fazerin sinistä halajava suomalainen.

Mutta tämän romaanin varsinaiset päähenkilöt ovat koululaiset Matilda ja Amanda. He ovat lähteneet etsimään rahaa, hyväksyntää ja seksiäkin internetin pimeällä puolella: he pukeutuvat japanilaiseen tyyliin lolitoiksi, pikkutytöiksi mekkoineen ja pehmoeläimineen. Ja kysyntää riittää, sillä hyväksikäyttäjien piiri on laaja ja säälimätön.

Juuri tätä kirjoittaessani uutisissa kerrottiin äskettäin paljastuneesta suomalaisesta laajasta pedofiiliringistä, ja siksi kirjan aihe tuntuu pelottavankin ajankohtaiselta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat muutaman päivän ajalle alkukesän Tukholmassa. Sehlstedtin teksti on sujuvaa, runsas henkilögalleria pysyy hyvin koossa ja tunnelma on ahdistavan todentuntuinen; jännitys tiivistyy taitavasti loppua kohden ja ratkaisut ovat loogisia. Kaiken kaikkiaan kirja oli melko nopeaa luettavaa, mutta aihe on peräti vastenmielinen. Eihän se kuitenkaan tee tästä teoksesta huonoa tai turhaa, päinvastoin. – Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten kirjan nimi: alkuteos on nimeltään Sweet Lolita, mutta suomen­kieliseksi otsikoksi oli valittu säe vanhasta, aika lailla ahdistavasta hengelli­sestä lastenlaulusta. Molempi parempi.

Ihan yliherkille lukijoille en tätä kirjaa suosittele, mutta valitettavan ajan­kohtaisuutensa takia se lienee meille muille tärkeääkin luettavaa.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...