Mikä internetiä vaivaa?

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru: Mikä internetiä vaivaa?

Pontus Purokuru ja Veikka Lahtinen ovat mainion Mikä meitä vaivaa? -podcastin vetäjäpari, joka on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Mikä liberalismia vaivaa?. Nyt vaivaannutaan internetin äärellä. Miksi internet on sellainen kuin on, ja millainen se itse asiassa on? Teknologia itsessään ei ole hyvää eikä huonoa, mutta ei myöskään neutraalia. Tällä... Lue koko vinkki »
Kadonnut keskittymiskyky

Johann Hari: Kadonnut keskittymiskyky

Moni varmasti tunnistaa omasta elämästään nykyajan vitsauksen, hapertuneen keskittymiskyvyn. Ainakin minä tunnistan. Kirjoittaja ja toimittaja Johann Hari on havahtunut elämässään samoihin ongelmiin. Mikä ratkaisuksi? Moni sanoisi, että heitä kännykkä hiivattiin ja ala lukemaan vaikka kirjoja. Ongelma on kuitenkin paljon yksilöä suurempi ja se, mit... Lue koko vinkki »
Datakapitalismi kriisien maailmassa

Timo Harakka: Datakapitalismi kriisien maailmassa

Aloittaessani kirjaa aviomieheni vilkaisi kirjan kantta ja kysyi, luenko koskaan kirjoja joiden tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset? Hymyilytti kun hetken mietittyäni jouduin toteamaan, että enpä juuri. Onneksi tyhjälle naureskelua ei tarvinnut jatkaa liian kauan, sillä Liikenne- ja viestintäministerinä työskentelevän Timo Harakan maalaama kuva ... Lue koko vinkki »
Cyberman : An on-screen Documentary

Veronika Muchitsch: Cyberman : An on-screen Documentary

Eletään maaliskuun loppua 2016 ja jossain Suomessa keski-ikäinen Ari Kivikangas, alias Cyberman, kömpii sängystään esiin, hieroo silmiään ja kenties siirtyy keittiöön tekemään kahvia. Isossa-Britanniassa Veronika Muchitsch seuraa Kivikankaan livestriimiä ja lumoutuu näkemästään siinä määrin, että alkaa seuraamaan syrjäytyneen suomalaisen miehen 24/... Lue koko vinkki »
Trikkipeili

Jia Tolentino: Trikkipeili : Ajatuksia aikamme itsepetoksesta

Jia Tolentino (s. 1988) on yhdysvaltalais-kanadalainen toimittaja, joka kirjoittaa nykyään The New Yorkerille. Toimittajana Tolentino on kirjoittanut paljon rotukysymyksistä, avioliitosta, feminismistä ja #MeToo-liikkeestä. Hänet tunnetaan myös tiukkana musiikkikriitikkona. Vuonna 2019 ilmestynyt Trikkipeili on Tolentinon esikoisteos ja toistais... Lue koko vinkki »
Me olemme Bellingcat

Elliot Higgins: Me olemme Bellingcat : Tiedustelupalvelu verkossa

Elliot Higgins on kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-ryhmän perustaja. Higginsin kirjassa Me olemme Bellingcat kerrotaan ryhmän toimintatavoista sekä sen suorittamista tutkimuksista.  Me olemme Bellingcat -kirjassa puhutaan Syyriasta, Venäjästä, Jemenistä, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Iso-Britanniasta. Bellingcat on suorittanut ... Lue koko vinkki »
Men Who Hate Women

Laura Bates: Men Who Hate Women

Laura Batesin kirja ei ole helppoa luettavaa. Kuten kirjan alaotsikko kertoo From Incels to Pickup Artists, The Truth About Extreme Misogyny and How It Affects Us All , kirja kertoo netin synkimmistä syövereistä, jossa naiseudesta ei tunnuta löytävän mitään hyvää. Kasvavasta verkkovihasta on puhuttu viime aikoina paljon Suomessakin ja tutkimuksen m... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »

Kicki Sehlstedt: Koskematon

Koskematon ei ole varsinaisesti mikään hyvän mielen kirja, vaikka se dekka­rien tapaan päättyykin melko onnellisesti. Se kuvaa pääasiassa inter­netin pimeitä puolia, tubettajia ja heidän lukuisia seuraajiaan, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa ja suoranaista pahuutta. Eräs näistä suosituista tubettajista, 18-vuotias Linn, katoaa jäljettömiin. Tapaus alka... Lue koko vinkki »
Internet-ansa

Matthew Hindman: Internet-ansa : Kuinka digitaalinen talous synnyttää monopoleja ja rapauttaa demokratiaa

Internetiin on alusta lähtien ladattu paljon idealistisia odotuksia. Internetin ensinnäkin ajateltiin olevan jälkiteollinen vertaisverkko, joka poistaisi viestinnästä hierarkian. Internetin myötä esimerkiksi uutiset ja poliittinen keskustelu muuttuisivat aina vain moniäänisemmiksi, kun uutislähteet lisääntyisivät. Tälle ajatukselle oli tietysti näe... Lue koko vinkki »

Hanna Gustavsson: Yölapsi

Ruotsalaisissa sarjakuvissa näkyy poikkeuksellisen voimakkaasti naisten kädenjälki. Voisi jopa sanoa, että maan sarjakuvissa on usein feministinen pohjavire, mistä muiden muassa Liv Strömquistin sarjakuvat ovat erinomainen esimerkki. Hanna Gustavssonin vuonna 2014 parhaaksi ruotsalaiseksi sarjakuvaksi valittu Yölapsi ei tosin näennäisesti ole femin... Lue koko vinkki »
Totuuden jälkeen

Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Olli Seuri ja muut: Totuuden jälkeen : Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana

Internetin ja sosiaalisen median piti yhdistää ihmiset, vahvistaa kansanvaltaa ja tuoda koko maailman tieto jokaisen näppäimistön äärelle, vaan toisin kävi. Termi totuudenjälkeinen aika on viime aikoina noussut suorastaan käsitteeksi; totuudenjälkeisellä ajalla viitataan siis siihen, että tunteet ja suoranaiset valheet ovat syrjäyttäneet faktat jul... Lue koko vinkki »
Alt Right : From 4chan to the White House

Mike Wendling: Alt-Right : From 4Chan to the White House

Mike Wendlingin Alt-Right: From 4Chan to the White House on vuonna 2018 julkaistu tietokirja modernista amerikkalaisesta äärioikeistosta. Wendling on BBC:n toimittaja, joka on erikoistunut poliittisiin ääriliikkeisiin, joten on luonnollista, että hän tutkii nykyään koko maailmaa riivaavaa amerikkalaista tautia nimeltä ”vaihtoehtoinen oikeisto”. ... Lue koko vinkki »

Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni

Kicki Sehlstedt on ruotsalainen kriminologi ja toimittaja, eli hän edustaa molempia esikoisteoksessaan esitettyjä ammatteja. Keskeiseen rooliin kohoaa Aida Svantesson, italialaiset sukujuuret omaava verkkolehden toimittaja: hän käyttää ronskeja italiankielisiä kirosanoja ja ajelee reipasta vauhtia isoisältään perimällä Dolly-nimisellä Vespalla. Kri... Lue koko vinkki »

Ari Haasio: Hikikomorit

Joskus vuosia sitten näin japanilaisen tv-dokumentin hikikomoreiksi kutsutuista nuorista miehistä, jotka syystä tai toisesta olivat syrjäytyneet koulutus- ja työelämästä ja vetäytyivät sitten huoneeseensa vain tietokone seuranaan; japanilaisen kunniakäsityksen myötä häpeilevät vanhemmat veivät heille vaivihkaa ruokalautasellisia. En osannut sill... Lue koko vinkki »
Losing the Signal

Jacquie McNish ja Sean Silcoff: Losing the Signal : The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry

Suomessa BlackBerry ei ollut koskaan kovin tunnettu kännykkämerkki, mutta amerikkalaisissa elokuvissa se näkyi paljon. Moni tietää sen verran, että BlackBerry oli kallis businesskännykkä, jota kaikki hienot ihmiset käyttävät. Kun iPhone tuli markkinoille vuonna 2007 se kaatoi sekä meidän Nokian että BlackBerryn kännykkävalmistajien huipulta, vai... Lue koko vinkki »
Propagandan historia

Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen: Propagandan historia : Kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan

Kun näin Innon kirjakatalogissa tämän Silja Pitkäsen ja Ville-Juhani Sutisen uutuuskirjan Propagandan historia hienon kansikuvan, tiesin että kyseessä oli todella kiinnostava kirja. Luin takakansitekstin ja vakuutuin asiasta. Kirjoittajat aloittavat määrittelemällä propagandan: “tarkoitteellisia puheen keinoja, jotka on tarkoin laskelmoitu viemä... Lue koko vinkki »
Pinnalliset

Nicholas Carr: Pinnalliset : Mitä internet tekee aivoillemme

Koska minua kiinnostaa poliittiset ideologiat ja miten ihmiset voivat omistaa koko elämänsä jonkun poliittisen aatteen edistämiseen, välillä luen neurologiaan ja psykologiaan liittyviä kirjoja. Koska pääaineeni on folkloristiikka, tietämykseni neurologiasta on aika pinnallinen ja se heijastuu satunnaiseen lukemistoon. Silmiini sattuikin Nicholas... Lue koko vinkki »