Jacquie McNish ja Sean Silcoff: Losing the Signal : The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry

Losing the Signal

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomessa BlackBerry ei ollut koskaan kovin tunnettu kännykkämerkki, mutta amerikkalaisissa elokuvissa se näkyi paljon. Moni tietää sen verran, että BlackBerry oli kallis businesskännykkä, jota kaikki hienot ihmiset käyttävät.

Kun iPhone tuli markkinoille vuonna 2007 se kaatoi sekä meidän Nokian että BlackBerryn kännykkävalmistajien huipulta, vaikka jälkimmäinen keksi koko älypuhelimen konseptin! Halusin tietää enemmän tästä ikonisesta kanadalaisesta yrityksestä, joka onnistui häviämään itsensä aloittaman teknologiasodan. Otin luettavaksi vuonna 2015 julkaistun Jacquie McNishin ja Sean Silcoffin teoksen Losing the Signal : The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry.

Kirja keskittyy Research In Motion (RIM) -teknologiayrityksen perustajien Mike Lazaridisin ja Jim Balsillien elämäkertoihin, jotka liittyvät suoraan BlackBerryn brändin historiaan. Mike Lazaridis oli insinööri, joka oman tiiminsä kanssa suunnitteli BlackBerryn suuren näppäimistön ja kryptatun sähköpostijärjestelmän. Balsillie taas onnistui omilla kontakteillaan ujuttamaan suuryritysten johtajien käteen BlackBerryt, ohittaen täysin yritysten teknisen osaston, joissa kestäisi kuukausia arvioida uuden teknologian hyödyllisyys ja paikka teknologiabudjetissa.

Tällä suoralla markkinoinnilla kaikki Pohjois-Amerikan rikkaimmat yrittäjät omistivat BlackBerryn, jolloin siitä tuli välittömästi menestyksen merkki, jota kaikki muutkin halusivat jäljitellä. BlackBerrystä tuli välittömästi valtion ja suuryritysten luotettu kommunikaatioväline.

Kirjan mukaan kummankin yrittäjän tarinat ovat hyvin perinteisiä keskiluokkaisten yrittäjien kasvutarinoita, mutta mielenkiintoisinta oli kummankin perustajan erilaiset persoonat. Lazaridis oli esoteeriseen kristillisyyteen uskova nörtti, joka halusi ennen kaikkea mukavuutta ja näppituntumaa teknologiaan. Jim Balsillie taas oli häikäilemätön businessmies ja tyypillinen 1980-luvun juppi, joka luki Sun Tzuta ja harrasti Amerikan Psykon kaltaista elämäntapaa.

Balsillien ansiosta RIM yritys onnistui nousemaan pienestä kanadalaisyhtiöstä maailman suurimmaksi kännykkävalmistajaksi. Kuitenkin juuri molempien perustajien tyyli ja diktatoriset otteet aiheuttivat koko yrityksen kaatumisen.

Suurin syy BlackBerryn häviöön älypuhelinsodissa oli juurikin RIM yrityksen perustajien totaalinen kyvyttömyys kuvitella tulevaisuutta tai kännykkäkuluttajia. Vaikka he keksivät 1990-luvulla suuren kännykkänäppäimistön ja sähköpostijärjestelmän, he eivät kyenneet kuvittelemaan sen jälkeen mitään muuta innovaatiota kännykälle. Kummatkin uskoivat kännykkänsä olevan teknologian kulminaatio, jota asiakkaat tulisivat uskollisesti aina ostamaan.

Losing the Signal on todella helppolukuinen tietokirja kanadalaisesta puhelinjätistä, joka loi pohjan älypuhelinteknologialle. Mutta se on myöskin tarina siitä, miten innovaattori voi jähmettyä omalle mukavuusalueelleen ja tuhoutua.

Kertoo jotain kirjailijasta ja suuryrityskulttuurista, että kirjan lopussa ilmoitetaan iloisesti, että Black Berryksi uudelleennimetty RIM selvisi taloudellisesta ahdingosta osittain siirtämällä kännykkävalmistuksen Foxconnille. Kirjailija ei vain kerro, että tämä on tunnettu riistohikipaja, joka on niin pahamaineinen, että sen tehtaissa on turvaverkkoja työntekijöille, jotka yrittävät tappaa itsensä hyppäämällä ikkunoista ulos.

Menin tarkistamaan, kannattiko rikkoa ihmisoikeuksia googlaamalla BlackBerryn viimeisiä puhelimia. Ei näytä siltä. BlackBerryn kännykät ovat surkeita tavallisille kuluttajille ja ne ovatkin muuttuneet pienen brändiuskollisen kultin puhelimiksi.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille, joita kiinnostaa yritys- ja teknologiahistoria tämä kirja. Tässä on myöskin ripaus 1980-luvun juppikulttuurin kuvausta, mikä oli aika kiinnostavaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...