Kristian Blomberg: Puhekuplia

Puhekuplia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Matkalla Kristian Blombergin runouden ytimeen seuraava etappi on esikoiskokoelma Puhekuplia. Se ilmestyi alun perin vuonna 2009. Esikoiskokoelmalle sopivasti takakansiteksti on rehvakkaan retrospektiivinen: “Puhekuplia on Blombergin koko elämän runoelma, jonka parissa hänen väsymätön luomisvoimansa askarteli varhaisista nuoruusvuosista vanhuuden viimeisiin aikoihin saakka.”

Puhekuplien sivuilla Blomberg leikittelee asetteluilla ja koristeluilla. Niitä puhekupliakin on ja sarjakuvaruutua, mutta myös viivoja, kuvioita, laatikoita – yksinkertaiset linjanvedot tuovat runoihin kiinnostavia uusia näkökulmia. Riehakkaimmillaan Blomberg on ”Kielisuudelma”-runossa, joka levittäytyy aukeamalle kirjoituskonefontilla aseteltuna ja rakenneltuna kokonaisuutena, täynnä sekalaisia ja ajatuksia herättäviä katkelmia. Visuaalisuutta riittää, mikä tekee kokoelmasta helpommin lähestyttävän – jos sisältö onkin vaikeaselkoista, ainakin asettelu ja ulkonäkö tarjoavat paljon ihmeteltävää.

Jo esikoiskokoelma Puhekuplat on hyvin kokeellista runoutta, kuten Blombergin muun tuotannon perusteella sopii odottaakin. Aivan Valokaaria– tai Kaikessa hiljaisuudessa -kokoelmien erinomaisuuden tasolle Puhekuplia ei yllä, mutta se esikoiselle suotakoon. Tässäkin on kokeilevan runouden ystävälle paljon hyvää ainesta, jota pohdiskella.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...