Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pol Potin johtama Kambodžan punaisten khmerien diktatuuri 1970-luvulla on yksi maailmanhistorian synkimmistä ajanjaksoista. Vain noin kolmessa vuodessa reilusti yli miljoona ihmistä menetti henkensä väkivaltaisen hallinnon käsissä. Maan kaupungit ajettiin alas ja väestö pakkosiirrettiin maalle. Lapsityö oli normi, kidutus ja ”uudelleenkoulutus” olivat jatkuva uhka. Pahamaineiseen Tuol Slengin vankilaan päätyi tuhansia valtion vihollisia. Vain noin 12:n heistä tiedetään koskaan palanneen.

Tuo karmea aika on miljöönä Terhi Rannelan romaanissa Punaisten kyynelten talo. Rannela lähestyy hyytävää aihettaan useasta näkökulmasta. Ensimmäinen on Vanna, alle 10-vuotias tyttö, jonka vanhemmat kuuluvat puolueen eliittiin. Mutta Vannan elämä muuttuu, kun hänen vanhempansa vangitaan. Toinen näkökulma, dramaattisempi, kuuluu Vannan äidille Chanille. Hänellä on pieni rintalapsi mukanaan, kun hänet viedään kidutettavaksi Tuol Slengiin. Paluuta ei ole.

Lähes 30 vuotta myöhemmin Vanna tavataan uudestaan, nyt perheenäitinä. Hänen teini-ikäinen tyttärensä yrittää käydä kouluaan loppuun ja hänen miehensä taistelee menneisyyden haamuja vastaan. Kehitys kohti rauhallista demokratiaa on kivinen. Vasta nyt alkaa olla aika, jolloin hirmuhallinnon avainhahmot joutuvat oikeuden eteen.

Terhi Rannelan Punaisten kyynelten talo on rankka romaani meillä ehkä vähän huonosti tunnetun maan kohtaloista. Rannela on perehtynyt aihepiiriinsä huolellisesti, ja vaikka tarina ei olekaan tosipohjainen, se voisi sitä olla. Aivan herkimmille lukijoille kidutuskammio- ja lapsityökuvaukset voivat olla liian rankkoja, mutta muuten suosittelen kyllä tutustumaan tähän teokseen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...