Terhi Rannela: Vaarallinen keli

Vaarallinen keli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Terhi Rannelan edellinen novellikokoelma, vuonna 2022 ilmestynyt Yöuinti ja muita novelleja oli helppolukuinen, pienistä novellikatkelmista koostuva kokonaisuus. Yksittäiset novellit olivat hyvin lyhyitä, 111 sivuun mahtui viisitoista novellia, mutta eri novellit kytkeytyivät toisiinsa samojen henkilöiden kautta.

Samalla tavalla jatketaan tässä uudessa Vaarallinen keli -kokoelmassa. Tässäkin on paljon lyhyitä katkelmia; novelli tuntuu nimityksenä tällä kertaa vähän väärältä, kokonaisuus muistuttaa enemmän episodiromaania. Yhdistävänä teemana on tällä kertaa väkivalta: kokoelman sävy on synkkä, mutta realistinen ja todentuntuinen. Aihepiirit ovat nuorten maailmasta, on katuväkivaltaa, parisuhdeväkivaltaa ja häirikköviestejä.

Pelkkää synkkyyttä ja kurjuutta kokoelma ei sentään ole, vaan toiveikkaampiakin sävyjä on tarjolla. Toisaalta Rannela ei arkaile lyödä lujaa ja sattuvasti ja näyttää, mihin vaikkapa parisuhteen sisäinen vallankäyttö voi lopulta johtaa. Asiasta on syytä puhua: kuten Rannela jälkisanoissaan muistuttaa, Suomi on naisille toiseksi vaarallisin EU-maa Tanskan jälkeen.

Vaarallinen keli on erinomainen teos. Suosittelen sitä niin nuorille kuin aikuisille. Nuorille se on muodoltaan ja rakenteeltaan helppoa ja sujuvaa luettavaa. Aiheidenkin pitäisi kiinnostaa yläkouluikäisiä. Heikompikin lukija pärjää lyhyiden kertomusten kanssa. Aikuisille hyvin kirjoitettu kokonaisuus on nopeasti luettu katsaus nuorten maailmaan. Hieno teos, jälleen kerran, ja toivottavasti Rannela jatkaa tämän muodon parissa. Aiheita nuorten elämässä varmasti riittää.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 314 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...