Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja

Yöuinti ja muita novelleja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Terhi Rannela on monipuolinen kirjoittaja, joka on kirjoittanut erityisesti nuortenkirjoja, mutta myös historiallisia romaaneja aikuisille ja tietokirjoja. Yöuinti ja muita novelleja on Rannelan toinen novellikokoelma, edellinen oli vuonna 2012 ilmestynyt Yhden promillen juttuja, joka käsitteli suomalaista alkoholikulttuuria.

Tämän kokoelman teema on vähemmän alleviivaava: kyse on kohtaamisista. Novellit ovat aikaisemman kokoelman tapaan pieniä ja helppolukuisia: 111 sivuun mahtuu viisitoista novellia, eli jutut ovat hyvin napakan mittaisia. Ne kuvaavat nuoria elämiensä käännekohdissa, eikä siihen aina monta sivua tarvita.

Kovin lyhyistä novelleista voisi rakentua hajanainen ja poukkoileva kokoelma, mutta Rannela paikkaa tätä sitomalla novelleja toisiinsa. Ne eivät muodosta mitään yhtenäistä tarinaa, mutta kun samat henkilöt esiintyvät novelleissa ristiin pää- ja sivuhenkilöinä, kokonaisuus pysyy hyvin koossa ja lukijankin on hauska odottaa, että mistä seuraava novellien välinen yhteys ponnahtaa esiin.

Novelleihin mahtuu kaikenlaista nykyaikaista ja tunnistettavaa. Yhdellä on sugar daddy, toinen joutuu muuttamaan häkkivarastoon asumaan. Yksi haaveilee Hollywood-tähdestä, joku luopuu poikkeusoloissa kontrollista ja elää, toisen yritys tehdä siirto lässähtää täysin. Novellit ovat mielenkiintoisia, hyvin kirjoitettua ja tuntuvat eläviltä. Niissä on kuin huomaamatta monenlaisia ihmisiä, erilaisia elämäntilanteita ja erilaisia ratkaisuja valinnanpaikoissa.

Kuvittelisi tämän nuorillekin lukijoille toimivan. Ainakaan sivumäärän ja novellien pituuden ei pitäisi karkoittaa ketään kirjan parista. Eiköhän näille novelleille ole äidinkielen opettajilla käyttöä. Eikä tämä vain helppoa ja vaivatonta aloittelijoiden kirjallisuutta ole: kokeneille lukijoille pieni kokoelma on mukava kerralla luettava välipala, jossa on kuitenkin ajatusta mukana.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...