Edward Snowden: Pysyvästi merkitty

Osta kirja itsellesi

Vuonna 2011 CIA:n työntekijä Edward Snowden etsii kodinkoneita uuteen asuntoonsa, kun hän näkee kodinkoneliikkeessä jotain ällistyttävää: älyjääkaapin, joka on yhdistetty verkkoon. ”Tajuntani suoraan sanottuna räjähti”, Snowden kuvailee. Hän on jo aiemmin ymmärtänyt, että Yhdysvalloilla on valtava vakoilukoneisto, jolla se voi vahtia koko maailmaa. Asia vaivaa häntä syvästi, ja jääkaapin nähdessään hän tajuaa, että tavalliset ihmiset antavat vapaaehtoisesti yritysten vakoilla heitä. Innokkaasti ja vaaroja käsittämättä. Kahden vuoden kuluttua Snowdenin henkinen vastarinta muuttuu toiminnaksi, ja loppu on historiaa.

Edward Snowden elää verrattain onnellisen lapsuuden vanhempien avioeroon asti. Isä työskentelee rannikkovartiossa ja äiti NSA:ssa. Tietokoneet ja internet ovat merkittävä osa Snowdenin lapsuutta – 1990-luvun alkeellinen, kannustava internet, ei nykyinen ”myrkyllinen hulluus”, joksi Snowden sitä nimittää. Tietotekniset taidot avaavat Snowdenille ovia, ja alle 30-vuotiaana hän löytää itsensä hyväpalkkaisesta työstä koko maailman tiedon vartijana. Kaiken pitäisi olla hyvin. Snowden tekee kuitenkin ratkaisun, jonka ansiosta maailma tunnistaa nykyisin hänen nimensä ja kasvonsa. Häntä kutsutaan maanpetturiksi, kiinalaiseksi kaksoisagentiksi, venäläiseksi kolmoisagentiksi ja, ”pahimpana kaikista, millenniaaliksi”.

Snowdenin Pysyvästi merkitty on kliininen tarina syistä, jotka johtivat elämänpituiseen maanpakoon. Ironian ja perustuslaillisten pohdintojen lisäksi kirjassa kuvataan lukuisia akronyymeilla nimettyjä keinoja, joilla meitä valvotaan. Teknisiä yksityiskohtia on paljon. Kenties näiden vuoksi Snowden jää yhä mysteeriksi. Kenties juuri sitä hän haluaakin: pysyä inhimillisesti kryptattuna, jolloin – hänen omien sanojensa mukaan – ”alkuperäinen aineisto – oma ydinpersoonallisuus – on edelleen olemassa, mutta lukitussa ja sekoitetussa muodossa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...