Vesa Etelämäki: Raja

Raja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tamperelaisen runoilijan ja muusikon Vesa Etelämäen toinen runokokoelma Raja muistuttaa jollain tapaa toista Poesian tämän vuoden julkaisua, Elina Sallisen Kehät-kokoelmaa. Molemmat ovat samalla tapaa fragmentaarista runoutta yksisanaisen teeman ympärillä: Sallisen kokoelma punoutui kehiksi, Etelämäki pohtii rajoja. Etelämäen teema välittyy sivuilta selkeämpänä.

Sallisen kokoelma ei minua sytyttänyt ja aika pienellä liekillä Rajakin sielussani kytee. Etelämäenkin teksti on samalla tavalla vähän etäälle jättävää ja vierauttavaa. Etelämäen aforistiikka puree kuitenkin hieman paremmin, huomaan kiinnittyväni säkeisiin vähän tiuhemmin. 

Esimerkiksi sivuilta nousevat oksat miellyttävät: “Oksan ote metsästä muistuttaa toisinaan ruumiin otetta olemassaolosta.”, “Puun ympärillä eripituisten oksien yhteisöllinen kaaos.”, “Kun katkaisee oksasta uuden oksan, eikä ole enää varma onko se oksa”. Metsän ja ei-metsän raja; puun ja ei-puun raja. Nämä eivät ole ihmisten luomien asioiden välisiä selkeitä rajoja.

En siis täysin tähän ihastunut. Selkeämmän aiheensa ja yhtenäisemmän toteutuksensa vuoksi Raja asettuu kuitenkin toiselle puolelle jotain rajaa kuin Kehät. Tätä suosittelen varovaisesti, fragmenteista ja erilaisista rajauksista kiinnostuneille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...