Antti Mattila: Ratkaisu : Ajattele toisin

Ratkaisu: Ajattele toisin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sillä, jolla on rikas käsitteistö käytössään – ja kykyä soveltaa sitä uusissa tilanteissa – on kyky adaptoitua, sopeutua ja tarvittaessa olla sopeutumatta ja löytää uusia tapoja muuttaa maailmaa.

Uudelleen ajattelemisen ja näkökulman vaihtamisen (reframing) taito on filosofiassa ja ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa paljon käytetty menetelmä, joka on ollut yksi Antti S. Mattilan kantavista teemoista läpi hänen kirjallisen tuotantonsa. Hän on myös tunnettu onnellisuustaitojen sanansaattajana ja näissäkin näkökulman vaihtaminen on tärkeässä roolissa. Ratkaisu: Ajattele toisin on laajennettu laitos hänen vuonna 2006 ilmestyneestä kirjasta Näkökulman vaihtamisen taito, joka puolestaan pohjautui Mattilan väitöskirja-aineistoon.

Teos käy läpi näkökulman vaihtamisen historiaa alkaen antiikin Kreikan filosofeista siirtyen nykyaikaan ja näkökulman vaihtamisen merkitykseen psykoterapiassa ja käsiteen määrittely tehdään perusteellisesti monesta suunnasta. Historiakatsauksen ja käsitteen määrittelyn jälkeen teos keskittyy täysin näkökulman vaihtamisen erilaisiin käytännön tilanteisiin ja esittelee niitä hyvin kattavasti. Ratkaisukeskeinen psykoterapia ja filosofia ovat ensimmäiset konkreettiset sovellusesimerkit mutta menetelmää esitellään myös lähestymistapana rohkeuteen, huumoriin, ongelmien ratkaisuun, masennukseen ja onnellisuuteen monipuolisesti ja vakuuttavalla tavalla lähteisiin tukeutuen.

Mattilan kirja on kiinnostavaa luettavaa ja näkökulman vaihtamiselle pystyy kirjan avulla keksimään useammankin oman elämän sovelluksen, joissa näkökulman vaihtamisesta on apua ja hyötyä. Paikoin kirja olisi kaivannut tekstin puolesta vielä pientä päivittämistä, sillä paikoin kirja tuntui olevan liian kaukana menneessä, kun teksti viittasi nykyaikaan ja sen viimeisimpiin kehityssuuntiin. Teoksen sisältö ei kuitenkaan ole vanhentunut vaan pikemminkin tuntuu yhtä ajankohtaiselta kuin alkuperäisen laitoksen ilmestymisen aikaan ja se on puolestaan on merkki siitä, että kirjan ydin kestää aikaa hyvin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...