Norman Spinrad: Rautainen unelma

Rautainen unelma

Osta kirja itsellesi

Entäs jos… Adolf Hitler muuttikin Saksasta Yhdysvaltoihin ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja ryhtyikin taiteilijaksi? Hitlerin kuvittajan ja kirjailijan ura huipentui Hakaristin herra -fantasiaromaaniin, joka esipuheella ja jälkihuomautuksilla varustettuna muodostaa tämänkin kirjan sisällön. Ovela kikka Spinradilta, varsinkin kun Hakaristin herra on totta puhuakseni erittäin huono kirja.

Kirja on kuitenkin huono sen verran kiehtovalla tavalla ja siinä määrin kiinnostavissa puitteissa, että sen lukee mielellään. Uuden yli-ihmiskunnan airueen Feric Jaggarin tarina mukailee meidän maailmamme Hitlerin elämän käänteitä ja miekka- ja magia -tarinoiden peruskuvioita siinä määrin, että tarinassa ei juuri yllätyksiä ole. Ylilyötyä machoilua, perverssiä fetisismiä, tönkköä tarinankuljetusta ja epäloogisuuksia siitäkin edestä – kaikki tietysti Spinradin tarkkaan tarinaan ujuttamia.

Rautaisen unelman juju on tietysti siinä, että Spinradin Hitlerille kuvittelema tuotos muistuttaa varsin paljon tietynlaista vakavissaan kirjoitettua fantasia- ja scifikirjallisuutta – ja kuten Ursula Le Guin huomauttaa, Spinradin omat tarinat eivät ole kielenkäyttönsä tasolta juurikaan parempia, vaikka Spinrad arvostettu novellinkirjoittaja onkin.

Erikoinen tapaus, siis. Kiinnostavan idean toteutus ei ole klassikkotasoa, kaukana siitä, mutta jos jaksaa kahlata läpi parisataa sivua huonoa machoscifiä, saa nauttia joukosta erittäin herkullisia ja pöyristyttävän ylilyötyjä kohtauksia. Kokonaisuus on mielenkiintoinen kirjallinen leikki, jossa Hitlerin ja koko vaihtoehtohistorian osa on lopulta vain tarpeellinen sivuseikka.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...