Kari Häkämies: Rehelliseksi tunnettu

Osta kirja itsellesi

Poliitikon kirjoittama jännitysromaani ei ole toki uutuus pohjoismaissa, mutta Suomessa kyllä. Häkämies on siis päättänyt seurata tunnetumpien kollegojensa esim. Anne Holtin jälkiä.

Oikeusministeri löydetään kuolleena kaupunkiasunnostaan. Jotakin on kuitenkin pielessä — kyseessä on harkittu murha. Lähipiiriä aletaan epäillä välittömästi, lähinnä erityisavustajaa ja muita ministerin poliittisia tuttavia tai vihollisia… Tutkimus etenee tärkeysluokassa ykkösenä, mutta rikos ei kovin helposti selviä.

Kirjoittaja itse sisäpiirin hyvin tuntevana kuvaa mainiosti suomalaista hallintokulttuuria ja virkamiesten asenteita. Ministeriöiden, eduskunnan ja muiden poliittisten elinten toimintaa ja suhteita käsitellään välillä melkoisen rankallakin kädellä ja kieltämättä tätä on aika mielenkiintoista lukeakin näiltä osin. Nimiä ei suoraan mainita, mutta joitakin henkilökuvia ei voi olla mielessään nimeämättä.

Sen sijaan jännityspuoli, rikostutkinnan vaiheet ja itse murha tuntuvat jossain vaiheessa jäävän sivuseikaksi, kun kuvataan KRP:n toimitalon ulkoasua ja sijaintia tai virkamiesten arkipäiväisiä toimia. Kirjoittaja sortuu lievää törkeämpään virkamiesmäiseen kielenkäyttöön.

Kirja on toki lukemisen arvoinen erikoisuus, mutta jännitysmomenttia saisi olla vähän enemmän. Dekkareista pitävä varmasti lukee tämän ja todennäköisesti pettyy hieman siihen, että vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä tutkinnan jännitystä eli toimintaa ei oikein löydy. Parhaimmillaan kirja onkin poliittisen kähminnän, päätöksenteon, kytköksien, jännitteiden sekä hyvä veli -järjestelmän, vaalirahoitus- ym. sotkujen kuvaajana. Se kertoo, mille sisäpiireissä nauretaan ja miten politiikka on joillekin todellista huumetta, josta ei pääse irti eikä ehkä haluakaan. Pientä satiiriakin siis on havaittavissa. Toki murhakin selviää, mutta jotenkin kirja ei tunnu painottuvan tähän. Potentiaalia löytyy ja odottaisinkin mieluusti seuraavaa jännäriä. Lähinnä pitäisin tätä erikoisuutena, joka kannattaa lukea — ei ehkä kuitenkaan dekkarin nimikkeellä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...