Renata Calverley: Renatan sota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miksi aikuiset muuttuvat ärtyisiksi? Miksi on mentävä piiloon, jos joku tulee ovelle? Mitä sota on? Tällaiset kysymykset ovat 3-vuotiaalle Renatalle jokapäiväisiä, mutta kunnon vastauksia hän ei niihin saa.

Renatan sota kertoo toisen maailmansodan tapahtumista, tarkemmin Puolan saksalaismiehityksestä juutalaislapsen silmin. Elämä on jatkuvaa varuillaanoloa, pelkoa, nälkää ja vilua. Renatan tie kulkee pommitetusta lähiökorttelista orpokodin kautta sukulaisten hoiviin.

Renatan maailmassa paikat ja ihmiset vaihtuvat moneen kertaan. Usko ihmisen hyvyyteen saa koko ajan kolhuja, mutta silti hän jaksaa uskoa parempaan, vaikka kukaan ei sitä lupaakaan. Oma nukke ja kirjat ovat kuin pakoteitä todellisuudesta. Tärkeimpiä kirjoja Renatalle ovat Charles Dickensin Oliver Twist ja David Copperfield.

Juutalaisvaino on käsittämätön asia ymmärtää, pienelle lapselle mahdoton. Omaelämäkerrallinen romaani tarjoaa paljon puituun aiheeseen omanlaisensa näkökulman. Siinä suoraa uhkaa eivät luo sotastrategiat ja aseet, vaan ihmisen julmuus sekä välinpitämättömyys. Kansakunnan kohtalon sijasta katse kääntyy yhteen pieneen ihmiseen.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...