Julia Donaldson: Ruma viisikko

Ruma viisikko

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruma viisikko -teos näyttää jotenkin tutulta; olenko lukenut tämän kirjan jo aiemmin? En, tämähän on ihan uusi, hiljan suomennettu. Ja sitten ajattelen jotakin, mikä minua jälkikäteen hiukan nolottaa: tämähän liittyy siihen klassikkoon, Hassuihin, hurjiin hirviöihin. Vaan eipä liity ei. Tuo 1960-luvulla ilmestynyt taideteoksenomainen, pahennustakin herättänyt kuvakirja on oma lukunsa. Mutta ei mielleyhtymäni ihan tuulesta temmattu ole; Ruman viisikon tekijäkaksikko on tullut tunnetuksi Mörkylistään ja Mörkyli puolestaan – varmasti tahtomattaan – näyttää hiukan Hassuilta, hurjilta hirviöiltä. Ja Ruman viisikon pahkasika taas Mörkyliltä. Siinä siis selitys.

Mutta Rumaan viisikkoon. Luin jostakin idean kirjaan syntyneen Julia Donalsonin ollessa safarilla, jossa metsänvartija tokaisi vastaan tulleen gnuun olevan yhden ”viidestä rumasta”. ”Tiesin välittömästi, mikä olisi seuraava tarinani.” Ja niinhän se todella on, kertomus savannin viidestä rumasta otuksesta ja heidän iloisesta tapaamisestaan.

Gnuu, hyeena, korppikotka, pahkasika ja haikara tietävät ja tuntevat rumuutensa.

”Kas tässä tulee ruma, kas tässä tulee ruma.
Tämän kamalampaa ette löydä päältä maan.
Kaikkein karuimmaksi minut aina mainitaan.
Kas tässä tulee ruma, kas tässä tulee ruma…”

Rumia tai ei, teos on mielestäni kaunis. Pidän kuvittaja Axel Schefflerin tyylistä ja tarinakin on teemaansa nähden varsin lämminhenkinen oikeastaan alusta loppuun.

Siis suosittelen tutustumaan rumiin. Itse ajattelin seuraavaksi kurkata Mörkylin tarinaa.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...