Yahya Hassan: Yahua Hassan : Runot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Väkivaltainen isä hakkaa kaikki lapset ja äidin. Sitten hän nai uuden naisen, mutta edellinen vaimo jää hänen käskypiiriinsä. Vanhin poika ajautuu rötöstelykierteeseen. Varkauksia, huumeita, väkivaltaa. Erityisluokkia, nuorisolaitoksia, oikeussaleja, vankiloita. Ja koko suku samanlaisia sopeutumattomia. Kotimaata ei ole, kaikkialla on vierasta.

Tanskan passin omistava palestiinalaistaustainen Yahya Hassan on viime vuosien kohutuimpia runoilijoita Pohjoismaissa. Omaelämäkerrallinen kokoelma Runot on ruma ja brutaali kuvaus yhteiskunnan syrjäraiteille ajautuneen nuoren elämästä. Vuonna 1995 syntyneelle runoilijalle tämä on hurja kirjallinen startti.

Yahya Hassanin kieli on hakkaavaa, aggressiivista ja hyvin suoraa. Paha olo tarttuu. Hassan ruoskii rankasti itseään, mutta myös niin gettoutuneita maahanmuuttajia kuin ymmärtämättömiä viranomaisiakin. Isäänsä Hassan syyttää suoraan, mutta mikäli hänen runoissaan on totta edes siteeksi, niin siihen hänellä on kyllä hyvä syy.

Tämä ei ollut suloinen lukukokemus. Runot täyttyy tulevaisuudettomuudesta, muuttumattomuudesta, pahan jatkumisesta viikosta, vuodesta toiseen. Mutta luettava se silti oli. Ymmärränkö nyt jotain enemmän? Halusinko tietää tämän? En tiedä, mutta en ainakaan voi enää kulkea silmät ummessa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...