Luke Harding: Salajuoni : Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”, ruotsalainen valtiomies, kansleri Axel Oxenstierna lohdutti poikaansa 1600-luvulla. Oxenstiernan sanat ovat tänään ajankohtaisemmat kuin koskaan aikaisemmin.

Jos toimittaja Luke Hardingin Salajuoni-kirja olisi dekkari, sen juonta pidettäisiin aivan liian epäuskottavana. Kirjassa vieras valtio ujuttaa itselleen mieluisan henkilön Yhdysvaltojen presidentiksi. Juonen aineksina toimivat raha, seksi, vakoilu ja kiristys. Valitettavasti Hardingin teos ei ole fiktiivinen.

Entinen vakooja Christopher Steele saa toimeksiannon: hänen pitää tutkia presidenttiehdokas Donald Trumpin Venäjä-kytköksiä. Steele kirjoittaa raportin, jonka mukaan Trump on saanut Venäjältä bulvaanien kautta miljoonia dollareita. Lisäksi Venäjän turvallisuuspalvelulla FSB:llä on Trumpista seksivideo, joka tekee hänestä alttiin kiristykselle. Raportti vuotaa julkisuuteen, ja Trump tuomitsee sen valeuutiseksi. Raportista huolimatta ‒ ja kaikesta muusta puhumattakaan ‒ Trump nousee presidentiksi, mutta se on vasta lopun alkua.

Harding käy läpi Trumpin luottomiehiin kuuluvien Michael Flynnin, Paul Manafortin, Donald Trump Juniorin ja Carter Paigen toimia venäläisten kanssa. Kun tapahtumat käsitellään kronologisesti, ne alkavat näyttää suunnitelmallisilta teoilta. Politiikan sanotaan olevan sirkusta, mutta Trumpin tapauksessa kyseessä saattaa olla jopa rikos.

Luke Harding on kirjoittanut useita Venäjää käsitteleviä kirjoja, ja Salajuonessa on aiemmista teoksista tuttuja elementtejä. Harding tutkii Trumpin ja tämän lähipiirin Venäjä-yhteyksiä toimittajan ammattitaidolla, ja teksti etenee sujuvasti. Kirja on huolestuttava, joskin mielenkiintoinen kertomus nykyajan politiikasta. Se saattaisi tehdä jopa reaalipoliitikko Oxenstiernan sanattomaksi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kommentti

  1. Vuodenvaihteessa luin ja aika sanattomaksi veti. Samaan aikaan sattui lukuun Jim Thompsonin Jumalan nimeen, ja välillä oli pakko ihmetellä kumpi kirjoista oli fiktiota?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...