Näkymätön valtakunta

Merlin Sheldrake: Näkymätön valtakunta : miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieltämme ja tulevaisuutta 

Muistan kun joskus ala-asteella mietin, että maailmassa ei varmasti ole mitään tylsempää kuin sienet. En sietänyt sieniä ruoassa, eikä möllöttäjissä ollut muutakaan mielenkiintoista, mutta vähänpä sitä lapsi tietää. Merlin Sheldraken kirja Näkymätön valtakunta : miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieltämme ja tulevaisuutta esittelee maailman, jok... Lue koko vinkki »
Laupias samarialainen

Cilla Börjlind ja Rolf Börjlind: Laupias samarialainen

Laupias samarialainen? Mitä tekemistä tällä Raamatun vertauksella nykyajan ruotsalaisen dekkarin kanssa? Vertauksessahan puhuttiin ojanpohjalle jääneestä pahoinpitelyn uhrista, jonka ohi kulkivat papit ja muut arvovaltaiset henkilöt, mutta halveksittu samarialainen auttoi häntä. Yhteys ei tulekaan esille ihan pian, mutta paljon tässä kirjassa tapah... Lue koko vinkki »
Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannes... Lue koko vinkki »
Sininen lanka

Karin Erlandsson: Sininen lanka : mitä tiedän neulomisesta

”Tykkään neuloa siksi että se tekee rentoutumisesta tehokkaampaa. Kyllä, juuri sitä ristiriitaa neulominen tarkoittaa. Päässä humisee rankan päivän jälkeen, mutta tunnin neulomisen jälkeen tuntuu siltä kuin olisin levännyt kaksi tuntia.” Tämän tunteen voi varmasti jokainen innostunut neulomisen ja muidenkin käsitöiden harrastaja jakaa. Eikä tar... Lue koko vinkki »
Suvisaari

Eva Frantz: Suvisaari

Anna Glad -dekkareilla ja lastenmysteereillään suosiota niittäneen Eva Frantzin esikoisteoksen julkaiseminen suomeksi oli vain ajan kysymys. Suvisaari ehti mainiosti kesäksi, sillä kesädekkarihan tämä on jos mikä. Tapahtumat sijoittuvat vakuutusyhtiön omistamalle lomaparatiisisaarelle. No, paratiisi on paratiisi 1970-luvun standardeilla eikä tä... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »
Made in Sweden

Elisabeth Åsbrink: Made in Sweden

Elisabeth Åsbrinkin edellinen kirja 1947 teki sen verran hyvän vaikutuksen, että uusi Made in Sweden pääsi lukulistalle. Tässäkin on kiinnostava aihe – alaotsikon mukaan Mistä ruotsalaisten aatteet ja arvot tulevat? – ja ketäpä suomalaista eivät ruotsalaiset kiinnostaisi. Kirjan lähestymistapa aiheeseensa taas tuli iloisena yllätyksenä, kun aloi... Lue koko vinkki »

Anna Jansson: Musta perhonen

Maria Wern -sarjaa on ilmestynyt skandidekkarien ystävien iloksi jo 20 vuoden ajan. Jostain syystä tästä kahdeksantoista kirjan ketjusta on välistä jäänyt suomentamatta sarjan kuudes osa, Musta perhonen. Miksiköhän näin on päässyt käymään? Siksikö, että itse Maria Wern oljenkeltaisine palmikoineen esiintyy kirjassa vain ohimennen, ja pääosassa on h... Lue koko vinkki »
Tästä pelistä pois

Eva Frantz: Tästä pelistä pois

Kyllä vain jatkuu hyvänä Eva Frantzin Anna Glad -dekkarien sarja! Frantz kirjoittaa aika vahvasti cozy crimen puolelle meneviä dekkareita, mieleen tulee viime aikoina lukemastani erityisesti Louise Pennyn Armand Gamache -dekkarit. Perinteisen arvoitusdekkarin ystävät viihtyvät Anna Gladin seikkailujen parissa varmasti. Tällä kertaa seurataan par... Lue koko vinkki »

Eva Frantz: Kahdeksas neito

Viimeksi Jørn Lier Horstin kirjasta kirjoittaessani päivittelin skandinaavisten dekkarisarjojen loputonta määrää, kun lukijasta tuntuu, että seuraa jo vaikka kuinka monen poliisin edesottamuksia, ja aina vain tulee uusia, joita ei ole tiennyt/ehtinyt seurata. Taidan lopettaa koko päivittelyn, kun eteeni tuli taas uusi eli Eva Frantzin Anna Gladista... Lue koko vinkki »

Luke Harding: Salajuoni : Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”, ruotsalainen valtiomies, kansleri Axel Oxenstierna lohdutti poikaansa 1600-luvulla. Oxenstiernan sanat ovat tänään ajankohtaisemmat kuin koskaan aikaisemmin. Jos toimittaja Luke Hardingin Salajuoni-kirja olisi dekkari, sen juonta pidettäisiin aivan liian epäuskottavana. ... Lue koko vinkki »
Sininen huvila

Eva Frantz: Sininen huvila

Monet jännityskirjallisuuden ystävät valittavat, että nykyjännärit ovat kaikki pelkkää raakuuksilla retostelua, verta ja suolenpätkiä kirjallisessa muodossa. Tuntuu kuin kirjailijat kilpailisivat siitä, kuka keksii mielikuvituksellisimman tavan pilkkoa ihminen, parhaimmillaan useampikin, ennen kuin sata sivua on täynnä. Nyt kevyempiä jännäreitä kai... Lue koko vinkki »
Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh on työskennellyt Iso-Britanniassa yli 30 vuotta neurokirurgina. Elämäkerrassaan Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta hän kertoo työstään ja potilaistaan. Henry Marsh ei koskaan tunne erityistä kutsumusta lääkärin ammattiin. Hän ajautuu alalle, mutta kokee tavallisen lääkärin toimenkuvan pettymykseksi. Sitten hän näkee neurokirurgi... Lue koko vinkki »
Linnake

Bernard Cornwell: Linnake

Historiallisista romaaneista tunnettu Bernard Cornwell on kääntänyt huomionsa Yhdysvaltain vapaussotaan. Siellä keskipisteenä on kirjankin nimeen siirtynyt Fort George. Jalansijana brittiarmeijalle toimii keskeneräinen linnoitus, jonka vapaussotaa käyvät amerikkalaiset haluavat vallata hinnalla millä hyvänsä. Tähän valloitukseen lähetetään yli n... Lue koko vinkki »
Kun pimeys peittää maan

Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan

Mistä näitä pohjoismaisia dekkareita oikein tulee? Tuntuu siltä, että jokaisen kirjasesongin myötä meille dekkarinlukijoille esitellään aina uusia tekijöitä. Yksi sellainen on arkeologi Anna Lihammer, jonka esikoisteos Kun pimeys peittää maan on jopa valittu Ruotsin parhaaksi esikoisdekkariksi. Eikä ihan suotta olekaan, sillä tässä kirjassa on palj... Lue koko vinkki »
Lasten ajatuksia rakkaudesta ja ystävistä

Grethe Dirckinck-Holmfeld: Lasten ajatuksia rakkaudesta ja ystävistä

"Minä tykkään enemmän äidistä kuin tyttökaverista, koska olen tuntenut äidin kauemmin." Poul 9 v. Kirjailija ja tv-tuottaja Grethe Dirckinck-Holmfeld on haastatellut tanskalaisia 6–10-vuotiaita lapsia erilaisista aiheista ja koonnut sitaateista riemastuttavan kirjasarjan. Tämä kyseinen teos on yhteisnide kirjoista Lasten ajatuksia rakkaudest... Lue koko vinkki »
Azincourt

Bernard Cornwell: Azincourt : historiallinen romaani

Azincourtin taistelu vuodelta 1415 englantilaisten ja ranskalaisten välillä on maailmankuulu. Vuosien saatossa siitä ovat kertoneet jos jonkinmoiset kirjailijat ja tarinankertojat aina Shakespearesta lähtien. Bernard Cornwell iskee tuoreimmalla käännetyllään oman lusikkansa jo kauhottuun soppaan saaden aikaan varsin omannäköisensä teoksen. Cornw... Lue koko vinkki »