Taija Eerola, Olli Sarpo, Paula Seppälä ja muut (toim.): Saunamuistoja

Saunamuistoja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämän kirjan tarinat saivat alkunsa kirjoituskilpailusta, jonka järjestivät Reuna, Radio Kaakko ja Tykkimäen sauna. 24 parasta ja koskettavinta saunamaista muistelua ovat nyt tässä kirjassa luettavissa.

Jo kansikuva kehottaa tarttumaan kirjaan. Kelläpä ei olisi jonkinlaista kuvaa saunasta kautta aikojen. Jo sananakin sauna nostattaa hyvän mielen. Monenmoista ajatusta nousee pintaan.

Kun näitä ihania tarinoita lukee, omakin muistojen arkku raottuu ja mieleen nousee saunamaisia juttuja. Kun kerrotaan lapsuuden ajan saunamuistoista, niin alkaapa vaan itsekin niitä muistella. Entäs sitten ne kerrostalosaunat, ennen ja nyt. Puhumattakaan nykyajan luksussaunoista. Omat tarinansa on myös yleisistä saunoista. Millaisia ne ennen olivat ja mitä siellä näki ja kuuli.

Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä rantasaunasta, sen lämmityksestä ja pehmeistä löylyistä, vieläpä siinä kylkiäisenä uimisesta. Kuinka saunan jälkeen sai limsaa ja makkaraa. Perheen tai sukulaisten tai oman puolison kanssa. Useissa tarinoissa on mummo mukana, kuinka pääsi mummon kanssa saunaan. Nyt ne ajat ovat vain kauniita muistoja.

Kuvaukset ajoista, jotka ovat kaukana takanapäin, nostavat mieleen varsinaisen nostalgiaryöpyn. Kun kuvaillaan saunoja, niin aivan kuin olisi itse mukana ja lähes haistaisi sen saunan tuoksun.

Kaikki muistot eivät ole aina kovin iloisia, sillä kuolemakin kulkee mukana tarinoissa. Kuolleita pestiin ennen vanhaan saunassa ja se vainaja oli läheinen.
Yhteistä näille kaikille tarinoille on silti se, että niissä on mukana sellainen saunamainen tyyneys, rauhallisia, joita on hyvä lukea ja joista tulee levollinen olo, ihan kuin olisi käynyt saunassa.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 234 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...