Justina Robson: Silver Screen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

1900-luvun lopussa alkanut tekoälyn todellinen kehitys on satoja vuosia myöhemmin saanut ihmeelliset mittasuhteet. OptiNet-korporaation omistama tekoäly on viimein yhdeksännensadannen kehitysasteensa tienoilla saavuttanut tietoisuuden, persoonallisuuden ja tunteet. Laitteista riippumaton siitä tuli satoja sukupolvia sitten.

Muidenkin tekoälyjen ihmisistä riippumattomaksi muuttunut evoluutio monimutkaisiksi, ajatteleviksi ja haluaviksi persooniksi herättää ihmisissä voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Ylivertaisen älykäs mutta vieras olento aiheuttaa pelkoa, mutta myös vakavan kysymyksen siitä, kuuluisivatko tekoälylle ihmisoikeudet.

Robsonin esikoiskirja on sekä jännäri että filosofinen pohdinta inhimillisyyden rajanvedoista. Kirjan tulevaisuudenkuvassa jälkimmäinen kysymys on päivänpolttava, ja ihmisyhteisö on reagoinut muodostamalla toisaalta tekoälyjen vapautusrintaman sekä toisaalta palkkaamalla tekoälyjä käyttäviin yrityksiin erityisiä tekoälypsykologeja, jollainen tarinan päähenkilökin on.

Kirjan ehdoton vetonaula ovat yritykset kuvata sitä, miten ihminen voi kokea tekoälyn tai kommunikoida sellaisen kanssa. Viehättävää on myös muutaman vuosisadan päästä koittavan arkipäivän sirottelu sinne tänne tarinaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...