Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sisaret 1918 sarjakuva-antologian lähtokohta on poikkeuksellisen herkullinen; kymmenelle naissarjakuvantekijälle on annettu tulkittavaksi kymmenen naisen tositarinat kansalaissodan ajalta.

Naisten kokemukset ovat historiankirjoituksessa usein tupanneet jäämään taka-alalle ja vähän niin on käynyt kansalaissodankin kohdalla, siitä huolimatta että lukuiset naiset osallistuivat sotaan hoito- ja muonitustehtävien muodossa ja sotilainakin. Kirjaan valitut kertomukset ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918 -kokoelmasta.

Mukaan on valittu sekä punaisten että valkoisten kokemuksia, sekä ihmisten jotka tapahtumien aikaan olivat vielä pikkulapsia. Tarinat ja näkökulmat vaihtelevat sopivasti; eräs virui Hennalan vankileirillä, toinen osallistui taisteluun Tampereen kaupungintalolla.

Oma suosikkini oli Reetta Niemensivun tulkitsema Toini Tuiremon lapsuudenmuistot Leppävirralta. Aikuiset yrittävät suojella lapsia ympäröivältä todellisuudelta parhaansa mukaan, mutta lapsen korvat kuulevat ja lopulta näkevät liikaa. Entiset ystävyydet myrkyttyvät vihanpidoksi. Niemensivu onnistuu tavoittamaan sarjakuvassaan lapsen näkökulman loistavasti.

Itseäni miellytti myös kovasti päätös pitää antologian värimaailma yhtenäisenä; kaikki sarjakuvat on väritetty erilaisilla punaisen ja harmaan sävyillä. Tämä pitää kokonaisuuden miellyttävän yhtenäisenä piirustustyylien vaihtelusta huolimatta. Kokonaisuus on muutenkin erittäin onnistunut, ja Tiitu Takalo ansaitsee erityismaininnan harvinaisen tyylikkäästä kirjankannesta.

Erinomainen sarjakuva-antologia, joka saa toivomaan, että historiallisia arkistoja käytettäisiin useamminkin sarjakuvien lähteinä.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...