Mari Moilanen: Sitä parempi soppa, mitä yhdessä kokataan

Osta kirja itsellesi

Kirjapajaa ei miellä varsinaisesti keittokirjojen kustantajaksi, mutta sellainenkin on nyt ilmestynyt. Mari Moilanen on tullut tunnetuksi ruokablogistaan Jotain maukasta ja sen suosion innoittamana hän on koonnut ohjeitaan värikkääksi keittokirjaksi. Kirjan nimikin antaa jo ymmärtää, että kyseessä on koko perheen tai miksei muunkin isomman porukan kirja. Se tahtoo rohkaista myös lapsia tai muita vähemmän taitavia keittiöihmisiä kokkaamaan yhdessä vanhempien tai muiden kokeneiden ruoanlaittajien kanssa.

”Tunteeko tavallinen kadunmies kvinoan? Ei välttämättä, mutta kannattaisi tutustua.” Tämä sopinee kirjan motoksi noin yleensäkin, sillä siinä käytetään paljon trendikkäitä ruoka-­aineita vanhojen tuttujen rinnalla: on intiaanisokeria, spelttiä, kvinoaa ja ruususuolaa, siis sellaisia, joita ei ehkä välttämättä saa lähi­-Siwasta, mutta lähimarketista nyt kuitenkin. Hintaahan nämä uudet ainekset tietysti nostavat, mutta maku on varmastikin parempi ja joissakin tapauksissa myös ravintoarvo suurempi.

Mikään erityinen laihdutuskeittokirja tämä ei ole, kermaa ja suklaata on käytetty säästelemättä, mutta hyvä välillä näinkin. Ohjeet on ryhmitelty kivasti ruoka-­aineiden värien mukaan, mutta lopussa on hakemisto myös teemoittain.

Ohjeissa on merkitty mukavalla pippurimyllysymbolilla ne kohdat, joita lapset voivat tehdä. En ole kovin varma, toteutuuko tämä ajatus käytännössä – kovin pieniä ja levottomia lapsia ei voi päästää hosumaan terävien veitsien ja mandoliinien tai paahdettavien pähkinöiden kanssa, mutta vähän isommille ja muille aloitteleville kokeille tämä erittely sopii varmaankin hyvin.

Kaunis ja värikäs kirja tämä on, ja plussaksi on laskettava myös se, ettei se kuitenkaan keskity pelkkiin kauniisiin kuviin, vaan ohjeita on runsaasti.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.