Stanislaw Lem: Solaris

Osta kirja itsellesi

Solaris on avaruusasema, joka kiertää samannimistä, varsin mielenkiintoista planeettaa. Planeetta kiertää kahta aurinkoa, mutta siitä huolimatta sen rata on hämmästyttävän vakaa. Planeettaa asuttaa yksi ainoa olio, mystinen meri, joka peittää suurimman osan planeetan pinnasta.

Kirja alkaa, kun tutkija Kelvin saapuu avaruusasemalla. Siellä häntä odottaa kaaos: kolmesta tutkijasta yksi on kuollut ja muut ovat eristäytyneet toisistaan. Asemalla kullakin tutkijalla on mielenkiintoisia – Kelviniä saapuu pian tapaamaan hänen vuosia sitten kuollut rakastettunsa Harey.

Solaris on hyvin moniulotteinen kirja. Yksi melko selkeä ulottuvuus on kritiikki tieteentekoa kohtaan. Lemin näkemys näyttäisi olevan, että objektiivinen tutkimus on mahdotonta, asioissa nähdään aina sitä mitä niissä halutaan nähdä ja sitä, mikä on ennaltakäsin tuttua.

Kanerva Eskola kirjoittaa kirjasta Kiiltomato.netissä (käsitellen kirjan teemoja syvällisemmin) ja toteaa: ”Suurin osa tieteestä on siis pitkään ollut sukupuolisokeaa puhuessaan kaikista ihmisistä miehinä.” Kuinka ollakaan, Lem on tehnyt – todennäköisesti ajattelemattomuuttaan – kaikista avaruusaseman tutkijoista miehiä.

Toinen merkittävä teema on kommunikaation vaikeus. Kuinka voitaisiin olettaa, että ihmiset pystyisivät minkäänlaiseen yhteyteen täysin erilaisen olennon (kuten Solariksen plasmahyytelömeri) kanssa, jos meillä on huomattavia vaikeuksia ymmärtää toisiamme? Solaris kysyy paljon, eikä vastaa liikaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...