Michael Morpurgo: Sotahevonen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tässä kirjassa Joey kertoo oman tarinansa aina syntymästään lähtien. Ei hän toki syntymäänsä muista, mutta ensimmäisen kauheuden – hevoshuutokaupan. Hän oli vain puolivuotias hontelo ja pitkäjalkainen varsa, joka ei koskaan ollut kaukana äidistään. Joey pääsee kuitenkin paikkaan, jossa hän tapaa elämänsä rakkaimman ihmisen, pojan. Albertin, joka osaa puhua hänelle oikein, rauhoittelee häntä ja saa hänet ymmärtämään monta asiaa oikein lempeällä ja ymmärtäväisellä tavalla. Joeyn isä on kuitenkin vaikeampi tapaus, joskus hän juo ja tällöin hän voi olla myös julma. Hän juo harvoin, silloin, kun hänellä on vaikeuksia maksaa tilaa varten otetun lainan maksuja.

Kesät ovat ihania, Joey ja Albert opettelevat tuntemaan toisiaan vieläkin paremmin. Hevosen ja ihmisen välinen syvä yhteys ja kiintymys kasvavat kasvamistaan. Kumpikin tekisi mitä tahansa toisen puolesta. Sitten alkaa kuulua huolestuttavia huhuja – sota on tulossa. Tämä tulee muuttamaan molempien elämän täysin, vaikka he eivät sitä vielä tiedäkään. Ensimmäinen maailmansota on syttynyt  ja se leviää vaikuttaen myös saarivaltioon ja maaseudulle.

Kun sota alkaa, alkaa myös elämä muuttua. Kaikkien elämä. Pahin tapahtuu, kun isä hankalassa rahatilanteessa myy hevosen armeijan käyttöön. Albert yrittää päästä itsekin mukaan, mutta on vielä liian nuori. Hän lupaa kuitenkin pyhästi vielä etsiä joskus käsiinsä Joeyn. Joey puolestaan joutuu kovaan työhön ja eroon parhaasta ihmisystävästään. Hän tapaa kuitenkin armeijassa upean toisen orin Topthornin, josta tulee hänen tasavertainen hyvä hevostoverinsa. Rintarinnan he vetävät kuormia, ratsastavat taisteluihin hurjissa tilanteissa ja mahdollisesti pelastavat myös ihmishenkiä. Sota on kuvattu raa’aksi, typeräksi keinoksi tavoitella asioita ja onneksi kirjassa ei myöskään kuvata sodan julmuuksia yksityiskohtaisesti. Hetken ajan sodan katkaisee oleskelu Emilie-tytön perheen luona. Emiliestä tulee toinen ihminen Albertin jälkeen, joka ymmärtää täsmälleen oikein hevosia… Mutta sota jatkuu jälleen, vain toisella puolella, erilaisena mutta kuitenkin samanlaisena.

Joey on huonossa kunnossa ja lähellä sodan loppua hän tapaa kuin sattumalta Albertin, joka ei ensin edes tunnista häntä. Joey on niin muuttunut, sairas ja likainen. Hyvä, hellä hoito ja rakkaus auttavat. Ystävykset ovat jälleen yhdessä, mutta vielä on paljon kestettävää… jotakin lopullistakin.

Tämä on liikuttava, pieni kirja, joka sopii hyvin myös nuorille ja hevosia sekä eläimiä rakastaville aikuisille – kerrottuna hevosen näkökulmasta. Kirja on myös taitettu lukuystävällisesti, varmaankin nuorempia lukijoita ajatellen. Vaikka sotaa käsitellään, sillä ei hekumoida, kerrotaan vain sodan julmuudesta ja sieltäkin löytyy hyviä ihmisiä, puolesta riippumatta. Tämä tuo esiin myös kaikenlaisen sinnikkyyden, ponnistukset ja toveruuden. Kirja painottaa myös eläinten hyvää kohtelua ja lempeyttä, hoitoa ja huolenpitoa sekä ennenkaikkea rakkautta. Suosittelen kaikille eläinystäville, vaikka välillä löytyykin itkettäviä kohtia. Tarinasta on tehty myös elokuva, josta muutama valokuva on otettu myös kirjan kuvitukseksi.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...