Elizabeth Moon: The Speed of Dark

The Speed of Dark

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjoilla on erilaisia vahvuuksia. Toisissa on jännittävä juoni, toisissa kiehtovat henkilöt, toisissa kauniisti kuvailtu tunnelma. The Speed of Darkin juoni ei tempaa mukaansa: kirja alkaa hitaasti, eikä juoni lopussakaan saavuta sellaisia kierroksia, että sen vuoksi kirjaa erityisesti suosittelisin.

Onneksi on muutakin. The Speed of Darkilla on puolellaan erittäin vahva päähenkilö. Lou Arrendale on autisti, jolle tarjotaan mahdollisuus uuteen kokeelliseen parannuskeinoon, joka veisi Loun autismin pois. Asiasta tekee monipuolisemman se, että Lou on autismistaan huolimatta itse asiassa itsenäinen ja hyvin toimeentuleva: hänellä on työ, jossa hän on autisminsa vuoksi erittäin pätevä ja hänellä on ystäviä ja elämä muutenkin järjestyksessä.

Kirja kerrotaan pääasiassa Loun näkökulmasta ja se tarjoaakin oivallisen kurkistuksen autistin maailmaan. Elizabeth Moonin oma poika on autisti, joten kokemusta aiheesta riittää. Arvioiden mukaan kirja on varsin totuudenmukainen kuvatessaan Loun ja muiden autistien näkökulmaa. Yhtenä vaarana tällaisissa kirjoissa on romantisoida autismia liikaa, mutta vaikka Loulla kadehdittavia ominaisuuksia onkin, ei autismin kanssa eläminen helppoakaan ole.

Kirjan perusajatuksia on kysymys “millaista on olla normaali?” Loulle opetetaan normaalia käytöstä, mutta entäs kun terveet ihmiset toimivat kuin autisti? Moon sortuu alleviivaamaan jokusen kerran liikaa sitä, kuinka normaalien ihmisten käytös ei aina ole normaalia, mutta noin yleensä ottaen Loun päässä pyörivät kysymykset ovat hyviä ja herättävät lukijassakin ajatuksia.

Kirjan loppuun mennessä ymmärsin kyllä, miksi teos voittanut Nebulan. Moon on science fiction -kirjailija, mutta tässä kirjassa tieteiselementit ovat vähissä ja kustantajakin on luokitellut kirjan yleisesti kaunokirjallisuudeksi. On se silti scifiä: tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen ja käyttää nykyistä kehittyneempää lääketiedettä ja teknologiaa sujuvasti. Toisaalta se kaikki on epäolennaista ja on hyvä, ettei kirjaa liikaa leimata scifiksi, sillä The Speed of Dark tarjoaa kyllä pohdittavaa kaikille ihmisluonnosta kiinnostuneille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...