Marcelino Truong: Such a Lovely Little War : Saigon 1961-63

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vietnamilaisen diplomaatin lapsi Marcelino Truong kertoo sarjakuvamuistelmassaan perheensä elämästä Saigonissa vuosina 1961-63. Vietnamin sodan pahin vaihde ei ole vielä kääntynyt päälle, mutta uhka pahemmasta leijuu silti kaupungin yllä. Sarjakuvan vähättelevä nimi Such a Lovely Little War viittaa juurikin sodan “vaatimattomaan” alkupuoleen, kukaan ei vielä arvannut minkälaiseksi helvetin kattilaksi konflikti lopulta paisuisi.

Nuoren Marcelinon elämä sisarustensa kanssa soljuu erilaisten leikkien parissa ilman sen suurempaa ymmärrystä ympärillä olevista tapahtumista. Sodan lisäksi perhettä varjostavat äidin yhä pahenevat mielenterveysongelmat. Muistelmien fokuksena ei kuitenkaan ole nostalgisoida lapsuuden tietämättömyyttä, vaan Marcelino käy sarjakuvassa huolellisesti läpi konfliktin vaiheet tietokirjailijan tarkkuudella.

Koska Marcelinon isä työskenteli Saigonissa presidentti Ngô Đình Diệmin henkilökohtaisena tulkkina oli perhe varsin lähellä Etelä-Vietnamin hallintoa. Tästä huolimatta Marcelino ei tunne erityistä hengenheimolaisuutta mitään konfliktin osapuolta kohtaan; kenenkään toimet sodassa eivät loppujen lopuksi kestä lähempää tarkastelua.

Truongin tyyli on visuaalisesti hienoa seurattavaa. Vesiväri yhdistettynä voimakkaaseen viivapiirrokseen tekee jäljestä omaleimaista ja sarjakuvan kuvakielestä helposti seurattavaa. Ruutuja käytetään yleensä vain muutamia per sivu, mikä tekee kirjasta hyvin kuvapäiväkirjamaisen.

Vaikka muistelma jatkuukin osassa Saigon calling : London 1963-75, niin halutessaan sarjakuvan voi lukea varsin hyvin itsenäisenä teoksena. Sarjakuva käsittää perheen Saigonin vuodet, jotka päättyivät perheen isän siirtoon Lontooseen, pian sen jälkeen Ngô Đình Diệm kokikin karun loppunsa ja sota astui toiseen vaiheeseen. Kirjan lopussa on vielä epilogi, jossa summataan Vietnamin sodan loppuvuodet, joten lukijalle ei jää tunnetta, että tarina jää varsinaisesti kesken. Toki Marcelino Truong on tekijänä sen verran hyvä, että miksi ihmeessä jättää lukeminen tähän. Muistelmien toisesta osasta on luvassa arvostelu myöhemmin.

Sarjakuvan tekstaus on viehättävää mutta myös aavistuksen raskaslukuista.
close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...