Marcelino Truong: Saigon Calling : London 1963-75

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Marcelino Truongin muistelmien ensimmäinen osa sijoittui Saigoniin vuosina 1961-1963. Tässä toisessa osassa diplomaattiperhe on päässyt pois vaaran tieltä Lontooseen, mutta Vietnamin sota on silti osa perheen elämää. Eläväthän Saigonissa yhä perheen isovanhemmat ja muita sukulaisia, sekä myös Marcelinon paras ystävä.

Sopeutuminen uuteen ympäristöön on myös hankalaa, eikä vain perheen lapsille. Ajat ovat muuttumassa, nuorison vastakulttuuri nostaa päätään ja Marcelinon vanhemmilla on aika lailla sopeutumista ajan myötä hippiytyvässä pesueessaan.

Truongin muistelmien toinen osa onkin katsaus myös tietynlaiseen aikakauteen tavalla, jota ensimmäinen osa ei vielä ollut. Eräs mielenkiintoinen näkökulma nousee sarjakuvassa myös toistuvasti esille; Vietnamin sota usein tavataan nähdä Yhdysvaltain ja Pohjois-Vietnamin kamppailuna, jonka Yhdysvallat hävisi. Sen sijaan itse etelävietnamilaisten näkökulma usein loistaa poissaolollaan. Minkä puolesta he taistelivat ja mitä heille tapahtui kun etelä ja pohjoinen yhdistyivät? Etelävietnamilaisena Truong kokee välillä olevansa kuin äänetön osapuoli konfliktissa, jossa kaikki muut ovat äänessä.

Saigon Calling on kaikkiaan kauniisti piirretty ja koskettava sarjakuva ja se päättää Truongin muistelmat kauniin haikeisiin tunnelmiin. Olivatpa nämä sarjakuvat ainakin itselleni myös hyvin opettavaisia lukukokemuksia, Vietnamin sota on kuitenkin näin suomalaiselle varsin kaukainen konflikti. Mikäli Vietnamin sota ja historia kiinnostavat laajemmin, suosittelen myös Thi Buin erinomaista muistelmasarjakuvaa The Best We Could Do .

 

Eräässä mieleenjäävässä kohdassa Truongin isovanhemmat kohtaavat sodan keskellä lapsen sotavalokuvaajana.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...