Jera Hänninen ja Jyri Hänninen: Suomalainen velkakirja : ihmisten elämä velkaantuvassa maassa

Suomalainen velkakirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jera ja Jyri Hännisen kirjoittaman Suomalaisen velkakirjan alussa palataan vuoden 2008 talouskriisiin. Yhdysvaltalaispankkien subprime-lainojen tuputtaminen maksukyvyttömille asiakkaille sai aikaan konkurssien vyöryn ja lopulta talouslaman, jonka kourissa Suomi edelleen taistelee.

Maksuhäiriömerkinnän saaneiden suomalaisten määrä kasvaa jatkuvasti. Merkintä ei ole pelkkä elämän sivuhuomautus, vaan merkittävä ongelma, joka haittaa esimerkiksi vuokra-asunnon, verkkopankkitunnusten tai matkapuhelinliittymän hankintaa. Arjesta ja elämästä tulee helposti silkkaa taistelua, kun postin tuloa alkaa jännittää ja mahdollinen uusi työnantaja haluaisi tarkistaa luottotiedot. Käytännön ongelmat voivat aiheuttaa myös henkisiä ongelmia. Velka siis lisää tuskaa.

Ylivelkaantuminen on petollisen helppoa: Tarvitaan vain jokin henkilökohtainen kriisi, joka vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen ‒ avioero, sairastuminen, työttömyys ‒ ja hätätilanteessa otettu kulutusluotto, pikavippi tai luottokortti. Kierre on sen jälkeen valmis. Moni huomaa palkkapäivänään, että maksettuaan laskut, vuokran ja lainanlyhennyksen tili on tyhjä, ja joutuu rahoittamaan arkielämäänsä pikavippikierteellä. Velkaantumista pidetään häpeällisenä, ja sen kuvitellaan olevan päihdeongelmaisen, epärehellisen lorvin synti. Todellisuudessa ongelma voi koskettaa ketä tahansa.

Velkaantuminen on helppoa, ja vielä helpompaa on velkaantua lisää. Kun velka on ristinä, sen kulut kasvavat nopeasti niin, että pian velallinen maksaa pelkkiä korkokuluja. Byrokratia ei kykene toimimaan joustavasti saati järkevästi näissä tilanteissa, vaan saattaa aiheuttaa entistä enemmän ongelmia.

Suomalainen velkakirja on hyvin kirjoitettu kirja surullisesta aiheesta. Monet siinä kuvatut asiat, kokemukset ja faktat turhauttavat, surettavat ja suututtavat. Kukaan ei halua elää velkahelvetissä, joka kestää eliniän. Kukaan ei myöskään tarkoituksella sulje itseään velkavankilaan. Kirja loppuukin viisaaseen toiveeseen: ”Kovina aikoina yhteiskunnan tulee olla lempeä elämässä kompastuneille, ei päinvastoin.”

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...