Sari Peltoniemi: Suomu

Suomu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oona kävelee raivossaan kihisten järveen vaatteet päällä ja lähtee uimaan, niin pitkälle kuin jaksaa. Vedessä jokin raapaisee Oonaa, mutta tämä ei huomaa sitä, tai ei välitä. Kun Oona pääsee vastarannalle, maailma on muuttunut ja vaikuttaa aivan kummalliselta. Aivan kuin Oona olisi palannut ajassa taaksepäin…

Aivan niin helpolla Oona ei kuitenkaan pääse. Presidenttinä on J.K. Paasikivi ja maisemasta on kadonnut joukko tuttuja, uusia rakennuksia, mutta muutkin asiat ovat jotenkin vinosti. Kenkätehtaan hallitseman pikkupaikkakunnan tunnelma on suorastaan ahdistava.

Jännä kirja tämä Suomu. Aikamatkailun lisäksi tarjoillaan vaihtoehtohistoriaa ja kevyttä kauhutunnelmaa. Samalla rakennellaan mielenkiintoisia henkilökuvia, kun Oona pitää yhteyttä isäänsä, teksti puhuttelee Oonan isää ja Oona kirjoittaa tälle kirjeitäkin. Toinen kiinnostava henkilö on Jari, toinen aikamatkaaja.

Tarina on melko lyhyt ja tiivis, eikä selittele liikaa. Vaihtoehtoista historiaa ei kerrata pitkällisesti, siihen lähinnä viittaillaan silloin tällöin. Loppuratkaisu on lopulta nopea, ehkä turhankin nopea, mutta kirjasta jäi kuitenkin jäljelle hyvä mieli.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Ihastuin tähän kirjaan monipuolisena nuortenkirjana. Sekoittaa historiaa, vampyyritarinaa ja muuta fantasiaa yllätyksellisesti. Ajattelisin että innostaa myös vähemmän lukemista harrastanutta, suunnilleen yläasteikäistä lukijaa. Toisaalta itsekin tempauduin tarinaan mukaan niin, että unohdin lukevani nuortenkirjaa. Itse en kuitenkaan ole fantasiafani, heille varmaankin hieman liian “heppoista” tavaraa?

  2. Ei Suomu tosiaan fantasiafantasiaa ole, eli vannoutuneimmalle miekka ja magia -osastolle tätä on turha tarjota. Ennakkoluulottomille lukijoille sen sijaan tässä on varsinainen herkku, kuten Peltoniemen kirjat yleensäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...