Olli Jalonen: Taivaanpallo

Taivaanpallo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olli Jalonen voitti Taivaanpallolla vuoden 2018 Finlandia-palkinnon. Onneksi ehdin nappaamaan kiinnostavalta vaikuttaneen kirjan varauslistalle jo ehdokaslistalta ja vältyin kovin pitkältä odottelulta.

Kirja sijoittuu 1600-luvulle ja lähtee mielenkiintoisista puitteista Saint Helenan saarelta. Saari on suomalaisille tuttu, mutta lähinnä paikkana, jossa Afrikan tähdessä voi joutua pulaan. 1600-luvulla saarella oli merkitystä, koska se oli brittien Itä-Intian kauppakomppanian laivojen tärkeä välipysähdys matkalla Intiaan ja takaisin.

Niinpä saarella oli brittien siirtokunta ja asukkaita, mukaanlukien Kuolleenpuun-Angus, nuori poika, joka asuu saarella äitinsä, siskonsa, veljensä ja enonsa kanssa. Saarella on käynyt tähtitieteilijä Edmond Halley, joka teki tieteellisiä tutkimuksia. Anguskin on päässyt osalliseksi: hän on saanut tehtäväkseen harjoittaa silmiään ja tarkkailla lintuja päivisin ja tähtiä öisin.

Halley on jo poissa, mutta häntä muistellaan lämmöllä, kun ilmapiiri saarella alkaa kiristyä. Kuvernööri vaikuttaa melkoiselta sortajalta ja arvon pastori Burch pelkää salakatolisia ja lahkolaisten vehkeilyjä. Postiin ei voi enää luottaa, kun se luetaan matkalla moneen kertaan, joten miten saada sana kuvernöörin väärinkäytöksistä Kauppakomppanialle Lontooseen?

Ratkaisuksi päädytään laittamaan Angus matkaan. Saarelta ei noin vain poistuta, mutta Angus saadaan muilutetuksi salamatkustajaksi lähtevään laivaan. Alkaa vaarallinen matka kohti Lontoota ja Halleyta, jolle Anguksen on välitettävä viesti Saint Helenalta.

Suurensuuri juonipaljastus ei ole, että Angus pääsee perille ja Halleyn oppipojaksi. Ympärillä kuohuu 1600-luku. Pastori Burch on opettanut Angukselle uskonnollisia asioita, Halleylta tulee maallisempaa näkemystä. Usko on yhä vallassa, mutta tiede pyristelee esiin. Halleynkin on silti yhä varottava, kaikkia näkemyksiä ei uskalla vielä perhepiirin ulkopuolella sanoa ääneen.

Taivaanpallo on hieno kuvaus 1600-luvulta, näkökulmia moneen suuntaan tarjoava teos. Anguksen ääni välittyy hienosti: poika on nokkela, vaikka onkin vaatimattomista oloista ja kirja näyttää, miten pienikin ponnistaa kyllä, kun saa oikeanlaista huomiota, tukea ja opastusta.

Mutta vallan Finlandian arvoinen? Miksipä ei.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...