Tapio Mäkeläinen: Tallinnan Vanhakaupunki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjassa pysytään siis muurin sisällä ja muureilla Tallinnan ytimessä, Vanhassakaupungissa. Kiveäkään ei juuri jää kääntämättä, eipä juuri tarkemmin voisi kaupunkiin tutustua. Runsaat sivun kokoiset komeat värivalokuvat elävöittävät etenemistä, toimivat ikään kuin lukijan silminä rekisteröidessään avautuvan näkymän, vahvistavat Tapio Mäkeläisen yksityiskohtaista kerrontaa.

Ensin kierrämme kaikki tornit: 26 tornia 35 tornista on jäljellä, itse muuria on säilynyt 1,85 kilometriä 2,35 kilometristä. Pujahdamme kierrokselle Virun portista kahden tornin välistä jätettyämme kukkakioskit ennen porttia Pusumäen (Musumägi) juurelle. Tästä vanha vironkävijä on kävellyt sen kymmenet kerrat ja painellut Virua pitkin suoraan päätorille, Raekoja Platsille, jos ei kylmissään ole kääntynyt heti oikealle jututtamaan villapaitojen myyjiä.

Oikealle kuljettaa myös Tapsa-opas Müürivahen näyttäen käsityöläiset ja heidän työnsä, pysäyttäen ensimmäisen tornin kohdalle:

“Hellemannin torni, rakennettu ilmeisesti 1410-1420. 24 metriä korkea, nimi juontuu omistajastaan. 2 ylintä kerrosta puolustustarkoituksessa, alin varastona. Myöhemmin vankilana, asevarastona ja kahvilana. Nykyisin galleria. Seuraavaan torniin, Munkkientakaiseen torniin, voi edetä 200 metriä muurin päällä kävellen.”

Suunnilleen noin tarkkaa on touhu. Hinke torniin päättyy tämä kierros, kirjassa olemme sivulla 63, kolmisensataa sivua vielä jäljellä. Raatihuoneen seudun tarkomme seuraavaksi joko heti perään tai myöhemmin.

Tauon paikka.

Vaikkapa leivoskaffit Maias Mokissa, kaupungin vanhimmassa kahvilassa. Sitten jaksamme jatkaa matkaamme joko Pikk-katua pitkin taikka Lai-kadulle; kuljeskelemme Vene-kadulta Merepuiesteehen, näitä riittää, mutta Toompealle kiipeämisen jätämme viimeiseksi.

Tässä teoksessa on antia vanhalle vironkävijällekin, paljon opiksi otettavaa. Hyvin täydentyvät tietämättömyyden osaset, ja ohimennen nähdyt paikat saavat selityksen. Kirjahan lupaa esittää kaikki Vanhankaupungin nähtävyydet – ja esittää! Sekä kuvin että sanoin ja kartoin: 175 värivalokuvaa, 8 karttaa, 212 nähtävyyttä. Jopa niin, että rakennusten julkisivukuvien lisäksi jää kaipaamaan ihmisiä elävöittämään kaupunkikuvaa.

Ensikävijältä voi suu loksahtaa auki tarjonnan määrästä. Mutta ei hätää: kirja kainaloon ja julgelt kaupungille. Tosin ei se sentään taskuun sovi, vaikka miten etulieve lupailisi, mukana kuitenkin kannattaa kannella kujia kierrellessä.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...