Tapio Mäkeläinen: Tallinnan Vanhakaupunki

Osta kirja itsellesi

Kirjassa pysytään siis muurin sisällä ja muureilla Tallinnan ytimessä, Vanhassakaupungissa. Kiveäkään ei juuri jää kääntämättä, eipä juuri tarkemmin voisi kaupunkiin tutustua. Runsaat sivun kokoiset komeat värivalokuvat elävöittävät etenemistä, toimivat ikään kuin lukijan silminä rekisteröidessään avautuvan näkymän, vahvistavat Tapio Mäkeläisen yksityiskohtaista kerrontaa.

Ensin kierrämme kaikki tornit: 26 tornia 35 tornista on jäljellä, itse muuria on säilynyt 1,85 kilometriä 2,35 kilometristä. Pujahdamme kierrokselle Virun portista kahden tornin välistä jätettyämme kukkakioskit ennen porttia Pusumäen (Musumägi) juurelle. Tästä vanha vironkävijä on kävellyt sen kymmenet kerrat ja painellut Virua pitkin suoraan päätorille, Raekoja Platsille, jos ei kylmissään ole kääntynyt heti oikealle jututtamaan villapaitojen myyjiä.

Oikealle kuljettaa myös Tapsa-opas Müürivahen näyttäen käsityöläiset ja heidän työnsä, pysäyttäen ensimmäisen tornin kohdalle:

”Hellemannin torni, rakennettu ilmeisesti 1410-1420. 24 metriä korkea, nimi juontuu omistajastaan. 2 ylintä kerrosta puolustustarkoituksessa, alin varastona. Myöhemmin vankilana, asevarastona ja kahvilana. Nykyisin galleria. Seuraavaan torniin, Munkkientakaiseen torniin, voi edetä 200 metriä muurin päällä kävellen.”

Suunnilleen noin tarkkaa on touhu. Hinke torniin päättyy tämä kierros, kirjassa olemme sivulla 63, kolmisensataa sivua vielä jäljellä. Raatihuoneen seudun tarkomme seuraavaksi joko heti perään tai myöhemmin.

Tauon paikka.

Vaikkapa leivoskaffit Maias Mokissa, kaupungin vanhimmassa kahvilassa. Sitten jaksamme jatkaa matkaamme joko Pikk-katua pitkin taikka Lai-kadulle; kuljeskelemme Vene-kadulta Merepuiesteehen, näitä riittää, mutta Toompealle kiipeämisen jätämme viimeiseksi.

Tässä teoksessa on antia vanhalle vironkävijällekin, paljon opiksi otettavaa. Hyvin täydentyvät tietämättömyyden osaset, ja ohimennen nähdyt paikat saavat selityksen. Kirjahan lupaa esittää kaikki Vanhankaupungin nähtävyydet – ja esittää! Sekä kuvin että sanoin ja kartoin: 175 värivalokuvaa, 8 karttaa, 212 nähtävyyttä. Jopa niin, että rakennusten julkisivukuvien lisäksi jää kaipaamaan ihmisiä elävöittämään kaupunkikuvaa.

Ensikävijältä voi suu loksahtaa auki tarjonnan määrästä. Mutta ei hätää: kirja kainaloon ja julgelt kaupungille. Tosin ei se sentään taskuun sovi, vaikka miten etulieve lupailisi, mukana kuitenkin kannattaa kannella kujia kierrellessä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Teoksessa tutkaillaan Tallinnaa monesta uudenlaisesta näkökulmasta ja se on matkailumielessä myös monia mielenkiintoisia kohdevinkkejä antava valokuvien kera.
    Tallinna on kaunis Viron pääkaupunki, josta vuosisatojen kuluessa historialliset ja nykyaikaiset arkkitehtuuriset hienoudet ovat luoneet yhden Suomenlahden helmistä.
    Kaupunkitietoutta on runsaasti nähtävyyksineen ja turistikohteena varsin modernia keskieurooppalaista tasoa.

  2. JJ

    Mäkeläiseltä on ilmestynyt aikaisemmin ’Tallinnan keskikaupunki’, jota en vielä ole päässyt maistelemaan – hakusessa on.

    Muitakin Viro-oppaita virontuntija Mäkeläinen on julkaissut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...