Lars Jonsson: Talvilintujen elämää

Talvilintujen elämää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Reilu vuosi sitten ilmestynyt Mauri Leivon Lintulaudan elämää on saanut vastauksen länsinaapurista. Upeista lintuakvarelleistaan tunnettun Lars Jonssonin uutukainen Talvilintujen elämää esittelee 60 talvella Ruotsissa esiintyvää lintulajia. Suomalaiset lintuharrastajat tietävät Jonssonin erityisesti Euroopan linnut -määritysoppaasta, jota pidettiin 1990-luvulla alansa ykkösteoksena.

Nykyään julkaistaan niin paljon luontokuvia, että Jonssonin maalaukset tuovat piristävää vaihtelua. Ne ovatkin elävämpiä kuin monet valokuvat. Näyttäville potreteille antavat  vastapainoa yksittäisten höyhenien tai niiden yksityiskohtien kuvaaminen. Muutaman lajin kohdalla värisävyjen vaihtelu on kuvitettu kuin tahroina.

Jonsson puhuu paljon omista havainnoistaan Ruotsin näkökulmasta, kun taas suomennokseen on lisätty monen lajin kohdalle miten se esiintyy Suomessa. Tämä vaatii lukijalta tarkkuutta. Esimerkiksi viitatiainen ja pähkinänakkeli ovat Ruotsissa melko yleisiä pesimälajeja, mutta etenkin ensin mainittu Suomessa harvinaisuus.

Tekstin parasta antia ovat mielestäni Jonssonin omakohtaiset kokemukset eri lajeista. Lintujen äänistä ja käyttäytymisestä on kirjoitettu paljon, mutta väreistä ainakaan syvemmin todella harvoin. Jonsson on kokenut monia yllätyksiä ja huomioita aivan tavallisista lajeista, vaikka aktiivisia harrastusvuosia on takana paljon. Hän kertoo ajatuksen koko teokseen lähteneen viherpeiposta.

Kirja on kuin kannen punatulkkupari: kaunis, rauhallinen ja lukijalle miellyttävästi jutusteleva.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...