Paul Auster ja J. M. Coetzee: Tässä ja nyt – Kirjeitä ystävyydestä

Tässä ja nyt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjailijat Paul Auster ja J. M. Coetzee tutustuivat vuonna 2008 ja ystävystyivät saman tien. Eri puolilla maapalloa asuvat vanhenevat miehet ryhtyivät säännölliseen kirjeenvaihtoon, joka on nyt koottu yksiin kansiin. Tässä ja nyt – kirjeitä ystävyydestä on dokumentti kolmesta ensimmäisestä vuodesta kahden modernin mestarin välillä.

Auster ja Coetzee kirjoittavat lähes kaikesta inhimillisestä, mistä ystävysten välillä voi sanailla. Paljastuu, että molemmat ovat vannoutuneita penkkiurheilijoita (tai no – Austeria aiemmin lukenut lukija ei tietenkään ylläty hänen baseball-intoilustaan), jotka pohtivat mielellään myös sitä, miksi ihminen ylipäänsä kiinnostuu jostain niin tyhjänpäiväisestä kuin urheilusta. Lisäksi lukija pääsee kulkemaan kirjallisten kulissien takana erilaisten festivaalien takahuoneissa ja yhteisten tuttavien parissa. Myös elokuvat ovat molempien sydäntä lähellä. Jonkin verran tilaa saavat myös maailman poliittiset tapahtumat ja erityisesti Israelin ja Palestiinan kysymys. Maailmaa koettelevaa talouskriisiäkin sivutaan, jos kohta harmillisenkin lapsekkain ajatusrakennelmin.

Luultavasti Coetzee ja Auster ovat tarkoittaneet kirjeenvaihtonsa jo alusta alkaen julkaistavaksi, vaikka siihen ei missään vaiheessa teosta viitatakaan. Kaikkein intiimeimmät sielun avaukset jäävät tekemättä ja salaisuudet vannomatta, vaikka selvästi miehet tuntevatkin syvää ja lämmintä ystävyyttä toisiaan ja myös toistensa puolisoita kohtaan. Pikkuisen pinnalliseksi Tässä ja nyt ehkä sen vuoksi jää, mutta eipä tuo juurikaan haittaa kokonaisuutta, jossa kaksi kollegaa keskustelevat monipuolisesti keskenään.

Seppo Loposen ja Erkki Jukaraisen kääntämä kirjeenvaihto on ilman muuta tutustumisen arvoinen. Ystävyys on tärkeä teema, jota Auster ja Coetzee ansiokkaasti ilmentävät ajatustenvaihdossaan. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...