Ken Bulmer: Teräsnyrkki

Teräsnyrkki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vielä vuosi sitten olisin nauranut, jos joku olisi sanonut että Teräsnyrkkiä julkaistaan vielä kokoelmana suomeksi, ja vielä kovakantisena. Mutta tässä se nyt on!

Tarinassa on samoja piirteitä kuin H. G. Wellsin Näkymättömässä miehessä vuodelta 1897. Epäonnistuneessa laboratoriokokeessa sähköisku muuttaa Louis Crandellin näkymättömäksi ja sekoittaa hänen päänsä. Hän käyttää voimiaan hankkiakseen itselleen vaurautta ja valtaa. Koko maailman kiristäminen on hyvin jamesbondmainen idea – toimimaton sellainen – ja kertoo syntyaikakaudestaan.

Teräsnyrkki alkoi ilmestyä Brittiläisessä Valiant-lehdessä vuonna 1962. Suomessa sarja ilmestyi vuodesta 1974 lähtien Sarjakuvalehdessä ja Mustanaamiossa, sekä omissa nimikkopokkareissaan. Sarjan piirtäjäksi pestattiin espanjalainen Jésus Blasco, jonka työt ovat pieteetillä piirrettyjä, yksityiskohtaisia, ja virheettömiä. Mies on suotta jäänyt maineikkaampien ja lahjattomampien kollegojensa varjoon.

Tarina valitettavasti toistaa samoja kuvioita ja kerronta laahaa. Hölmö Crandell luottaa näkymättömyyden voimaan kuin sen avulla voisi tehdä mitä vain, ja joutuu koko ajan pulaan. Teräsnyrkkiä käytetään pelkkänä nyrkkirautana. Toisessa tarinassa Crandell saa vastaansa Hulkia ja Mr. Hydea muistuttavan apinamiehen, ja kolmannessa taistellaan nykyajan merirosvoja vastaan. Hieman tokkuraisesta aloituksesta huolimatta Teräsnyrkki on seikkailusarjakuvan aatelia.

Kääntäjä Antti Poussa on tavoitellut pulp-tekstin värikkyyttä, ja kirja vilisee erikoisia sanoja. Liika on liikaa, ja nyt teksti on ärsyttävää kikkailua. Pieniä virheitäkin piisaa: brittiarmeijan partio ei suinkaan ajele Jeepillä, vaan Land Roverilla, ja teräksisestä nyrkistä saatuaan henkilö ei ole kantti vei, vaan kanttu vei.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...