Robert Kirkman: The Walking Dead : Neljäs kirja

The Walking Dead : Neljäs kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

The Walking Dead -sarjakuvasarjan neljäs kirja jatkaa Rickin ja muiden eloonjääneiden tuskallisen taipaleen kuvaamista.

Uudessa maailmassa on pieniä ilonpilkahduksia: Rickin seurue on löytänyt vanhasta vankilasta turvapaikan, Maggie ja Glenn menevät naimisiin, ja Lori synnyttää Judith-tyttären. Iloa ei kestä kauaa: Carol tekee dramaattisen ratkaisun, ja Michonnen silpoma ja lusikalla raiskaama hyvin kaunainen Pormestari joukkoineen hyökkää vankilaan. Varsinkin Loria, pikku-Judithia ja Tyreeseä höykytetään voimallisesti. Jälleen elävien ihmisten joukko harvenee, ja Rickin seurue menettää läheisiään. Kato on kauhea, ja sarjakuvan ennalta-arvaamattomuus pitää jännitettä yllä. Hahmoihin kiintynyt lukija kärsii: harvoin varsinkaan amerikkalaisessa viihteessä päähenkilöitä niitetään näin armottomasti. Kukaan ei ole turvassa.

The Walking Dead –sarjakuvaa ei kannata luokitella pelkäksi zombiviihteeksi. Elävät kuolleet ovat sarjakuvalle vain viitekehys, jonka turvin voidaan tarkastella ihmisen luonnetta ja niitä äärimmäisiä keinoja, joita tämä on valmis käyttämään selviytyäkseen hengissä seuraavaan päivään. Kirkmanin kuvaamassa maailmassa empatia ja humaanit arvot ovat kuolleita. The Walking Dead -sarjakuvan antama ihmiskuva on välillä niin raadollinen, että zombiet vaikuttavat eläviin ihmisiin verrattuina tämän dystopian sympaattisimmilta hahmoilta. Minkäänlaista lapsellista, isänmaallista Indepence Dayn kaltaista ryhmähenkeä sarjakuvasta on turha etsiä.

The Walking Dead -sarjakuvakirjan kuvitus ei nouse aivan tarinan tasolle. Varsinkin kasvonpiirteiltään monet hahmot muistuttavat niin paljon toisiaan, että heitä on vaikeaa tunnistaa. Mustavalkoinen maailma toimii silti hyvin, eivätkä kirjan loppuun liitetyt värilliset bonuskuvat ole lainkaan hassumpia.

Sekä The Walking Dead -sarjakuvakirjat että samanniminen tv-sarja kuuluvat suosikkeihini. Ne eroavat toisistaan verrattain vähän. Osa sarjakuvakirjassa elävistä hahmoista on jo kohdannut loppunsa tv-sarjassa, ja tv-sarja on antanut puolestaan joillekin hahmoille armoa. Toisinaan sarjakuvan hahmot jäävät pinnallisiksi, mutta tv-sarja on kyennyt antamaan hahmoille kypsää syvyyttä: esimerkiksi Pormestari näyttäytyy televisiossa huomattavasti moniulotteisempana ja miellyttävämpänä kuin sarjakuvan vastineensa. Tv-sarjakin on erittäin väkivaltainen, mutta se ei silti pysty kilpailemaan sarjakuvan kanssa.

The Walking Dead -sarjakuvasarjan neljäskin kirja on säälimättömän raaka teos. Ihmistä on harvoin uskallettu esittää näin julman rehellisesti.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...