Robert Kirkman: The Walking Dead : Neljäs kirja

Osta kirja itsellesi

The Walking Dead -sarjakuvasarjan neljäs kirja jatkaa Rickin ja muiden eloonjääneiden tuskallisen taipaleen kuvaamista.

Uudessa maailmassa on pieniä ilonpilkahduksia: Rickin seurue on löytänyt vanhasta vankilasta turvapaikan, Maggie ja Glenn menevät naimisiin, ja Lori synnyttää Judith-tyttären. Iloa ei kestä kauaa: Carol tekee dramaattisen ratkaisun, ja Michonnen silpoma ja lusikalla raiskaama hyvin kaunainen Pormestari joukkoineen hyökkää vankilaan. Varsinkin Loria, pikku-Judithia ja Tyreeseä höykytetään voimallisesti. Jälleen elävien ihmisten joukko harvenee, ja Rickin seurue menettää läheisiään. Kato on kauhea, ja sarjakuvan ennalta-arvaamattomuus pitää jännitettä yllä. Hahmoihin kiintynyt lukija kärsii: harvoin varsinkaan amerikkalaisessa viihteessä päähenkilöitä niitetään näin armottomasti. Kukaan ei ole turvassa.

The Walking Dead –sarjakuvaa ei kannata luokitella pelkäksi zombiviihteeksi. Elävät kuolleet ovat sarjakuvalle vain viitekehys, jonka turvin voidaan tarkastella ihmisen luonnetta ja niitä äärimmäisiä keinoja, joita tämä on valmis käyttämään selviytyäkseen hengissä seuraavaan päivään. Kirkmanin kuvaamassa maailmassa empatia ja humaanit arvot ovat kuolleita. The Walking Dead -sarjakuvan antama ihmiskuva on välillä niin raadollinen, että zombiet vaikuttavat eläviin ihmisiin verrattuina tämän dystopian sympaattisimmilta hahmoilta. Minkäänlaista lapsellista, isänmaallista Indepence Dayn kaltaista ryhmähenkeä sarjakuvasta on turha etsiä.

The Walking Dead -sarjakuvakirjan kuvitus ei nouse aivan tarinan tasolle. Varsinkin kasvonpiirteiltään monet hahmot muistuttavat niin paljon toisiaan, että heitä on vaikeaa tunnistaa. Mustavalkoinen maailma toimii silti hyvin, eivätkä kirjan loppuun liitetyt värilliset bonuskuvat ole lainkaan hassumpia.

Sekä The Walking Dead -sarjakuvakirjat että samanniminen tv-sarja kuuluvat suosikkeihini. Ne eroavat toisistaan verrattain vähän. Osa sarjakuvakirjassa elävistä hahmoista on jo kohdannut loppunsa tv-sarjassa, ja tv-sarja on antanut puolestaan joillekin hahmoille armoa. Toisinaan sarjakuvan hahmot jäävät pinnallisiksi, mutta tv-sarja on kyennyt antamaan hahmoille kypsää syvyyttä: esimerkiksi Pormestari näyttäytyy televisiossa huomattavasti moniulotteisempana ja miellyttävämpänä kuin sarjakuvan vastineensa. Tv-sarjakin on erittäin väkivaltainen, mutta se ei silti pysty kilpailemaan sarjakuvan kanssa.

The Walking Dead -sarjakuvasarjan neljäskin kirja on säälimättömän raaka teos. Ihmistä on harvoin uskallettu esittää näin julman rehellisesti.

Kommentti

  1. Nyt tarkemmin ajatellen itseltäni on sarjis näkemättä – useamman arvostelun lukeminen siitä luo tunteen että olisin sitäkin lukenut. Varsinkin tv-sarjassa on juuri sopiva yhdistelmä henkilödraamaa ja jännitystä: vaimo joka yleensä inhoaa zombijuttuja, tykkää tv-sarjasta jopa enemmän kuin minä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.