Laurence Sterne: Tristram Shandy : elämä ja mielipiteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Teoksesta odottaisi elämäkertaa Tristram Shandysta, mutta kirjan luettuaan ei tiedä Tristramista juuri mitään. Sen sijaan Tristramin isä ja Toby-setä tulevat keppihevosineen hyvinkin tutuiksi. Linnoitustekniikastakin opimme enemmän kuin Tristam Shandyn elämästä!

Laurence Sterne on mestarillinen asiasta poikkeaja. Hän saa päähänsä selittää täysin asiaan liittymättömiä juttuja, joihin sitten harhaudutaan pariksi luvuksi, ennen kuin varsinaiseen asiaan palataan – taas hetkeksi, kunnes uusi päähänpisto vie Sternen jo vallan muiden kertomusten pariin. Kirjassa on tuhansia ajatusviivoja; sattumanvaraisesti valitsemaltani aukeamalta laskin niitä 46.

Kirjan lukeminen on työlästä, mutta palkitsevaa. Sterne on nokkela kirjailija, joka leikittelee typografisin ja kerronnallisin konstein. Hänen konstinsa ovat sitäkin hienompia, kun huomioidaan kirjan ilmestyneen jo vuosina 1759–67.

Kääntäjä Kersti Juva on tehnyt kirjan parissa hienoa työtä. Voin kuvitella, miten vaikea teos Tristram Shandy on ollut kääntää. Voi siis vain olla kiitollinen kääntäjälle, että voimme lukea teoksen vaivattomammin. Se on suomennettunakin herkullista luettavaa. Suosittelen!

(Kiiltomadossa on oivallinen kritiikki käännöksestä.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...