Philip Pullman: Universumien tomu

Kultainen kompassi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Philip Pullmanin Universumien tomu -trilogia (Kultainen kompassi, Salaperäinen veitsi ja Maaginen kaukoputki) on fantasiakirjallisuuden huippua. Vaikka kirjat ovatkin nuortenkirjallisuutta ja löytyvät monessa kirjastossa lastenhyllystä, ne houkuttelevat kiehtovaan maailmaansa myös aikuisia. Kasvukertomukset vaatimattomasta alusta maailman pelastajiksi ovat fantasiakirjallisuuden peruskauraa, mutta Lyra-tytön tarina erottuu joukosta positiivisesti.

Kirjan maailma on omaperäinen ja viehättävä. Pullman ei selittele asioita liikaa, vaan antaa ihmeen tunnun tehdä tehtävänsä. Tarina etenee nopeasti käänteestä toiseen ja pakottaa lukijan lukemaan vielä vähän eteenpäin. Tyhjäkäyntiä ei ole, eikä turhaa venytystä. Kirjat muodostavat hyvin yhtenäisen kokonaisuuden: kannattaa varmistaa, että koko trilogia on käden ulottuvilla, kun ensimmäisen osan aloittaa.

Erittäin hyvää nuortenkirjallisuutta Universumien tomusta tekee sen filosofinen perusluonne. Kirjalla on kaiken fantasiaseikkailun alla vahva sanoma, joka toivon mukaan tekee vaikutuksen sopivassa iässä olevaan nuoreen. Ajatus, jota kirja teroittaa lukijansa mieleen moneen kertaan ja aikuisesta näkökulmasta paikoin kenties turhankin alleviivaavasti, on erittäin tärkeä; se on ehdottomasti yksi tärkeimpiä asioita, mitä elämässä on opittavana. Siksi suosittelenkin Universumien tomua elämän tarkoitusta ja muuta syvällistä ja tärkeää miettiville nuorille: vauhdikkaan seikkailun takana on hyviä ajatuksia.

Lauran kirjavinkki Kultaisesta kompassista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...