Jaan Kross: Uppiniskaisuuden kronikka

Uppiniskaisuuden kronikka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ajattelin, että naapurimaa Viro olisi syytä kuitata maahaasteen listalta. Kirjastosta löytyi tällainen Jaan Krossin kirja, joka on paitsi virolaisen kirjoittama, myös sijoittuu Viroon, joten nappasin Uppiniskaisuuden kronikan luettavaksi.

Melkoinen lukuelämys, tämä Balthasar Russow‘n elämäkerta. Russow on todellinen historiallinen henkilö, joka kirjoitti Liivinmaan asioista ja historiasta Liivinmaan kronikan, yhden merkittävimmistä teoksista alueen historiassa. Kross on ottanut Russow’n elämän teoksensa aiheeksi, mutta on tässä Krossin omaakin elämää mukana.

Tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun jälkipuoliskolle. Vuonna 1558 alkoi Liivinmaan sota, jossa Liivinmaan ritarikunnat, Ruotsi, Tanska ja Puola-Liettua vastustivat Moskovan Venäjän pyrkimyksiä napata Liivinmaa saksalaiselta ritarikuntavaltiolta.

Russow elää tämän sodan käänteiden keskellä ja sukkuloi varsin korkealla vallan kiemuroissa – etenkin huomioiden taustansa kuorma-ajurin poikana ja maamoukkana, vähän kelvottomana ei-saksalaisena. Fiksu poika saa kuitenkin rahaa, jolla pääsee Saksaan opiskelemaan ja päätyy lopulta Tallinnaan kirkkoherraksi ja kronikoitsijaksi tarkastelemaan ympärillään kiehuvaa aikaa.

Uppiniskaisuuden kronikka on kuvaus virolaisuuden noususta, luokkaeroista, kuohuvasta ja mielenkiintoisesta aikakaudesta. Russow on mielenkiintoinen henkilö ja Kross kertoo tapahtumista kiinnostavasti. Alun perin neljässä osassa ilmestynyt kirja on aikamoinen järkäle luettavaksi, mutta kattaa toki päähenkilönsä elämän lapsuudesta viimeiseen hengenvetoon.

Suomentajille Kaisu Lahikaiselle ja Jouni Vanhaselle on aivan erikseen osoitettava kiitos, jälki on erinomaista. Kross on pyrkinyt tuomaan kirjaan vanhahtavaa tyyliä lähinnä sanavalinnoilla, kieli on muuten helppolukuista nykykieltä (ja hyvä niin!), ja suomentajat ovat toteuttaneet tätä hyvin. Kieli on helppoa, mutta hyvillä sanavalinnoilla on tavoitettu aikakauden tuntua.

Upea kirja, mitäpä tästä muuta sanomaan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...