H. P. Lovecraft: Vaaniva pelko ja muita kertomuksia

Vaaniva pelko ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalavan H. P. Lovecraftin koottujen teoksien uudelleenjulkaisussa on edetty kolmanteen osaan. Edellisten osien tapaan Vaaniva pelko ja muita kertomuksia kokoaa yksiin kansiin kauhun mestarin novelleja. Tällä kertaa yksiin kansiin on saatu 22 tarinaa, ja niiden yleisestä lyhyydestä kertoo se, että tarinoista pisin Hulluuden vuorilla vielä käyttää neljänneksen kokoelman pituudesta.

Hulluuden vuorilla on teos, jonka olisi voinut hyvinkin olettaa antavan koko kokoelmalle nimensä. Kyseessä on ehdottomasti Lovecraftin yksi parhaista teoksista. Siinä Etelämantereella oleva tutkimusryhmä löytää ihmistä vanhemman sivilisaation. Se on ihailtava yhdistelmä jännittävää löytöretkeilyseikkailua ja kauhua. Tunnelma säilyy, vaikka Lovecraft jääkin kuvailemaan alussa turhankin paljon asioita.

Kuten muustakin Lovecraftin tuotannosta on sanottava, se on paikoitellen hyvin epätasaista. Vaikka hänellä on ollut paljon hyviä ideoita, lähellekään kaikki novelleista eivät lähde lentoon lukijan mielessä. Esimerkiksi Vaaniva pelko on parhaimmillaankin mitäänsanomaton. Monet lyhyimmistä tarinoista eivät myöskään varsinaisesti tunnu tarinoilta, vaan vaikuttavien kohtausten pohjustuksilta.

Kauhun ystävälle Lovecraftin kootut teokset ovat kuitenkin pakollista luettavaa. Vaikka media on liikkunut hänen ajoistaan paljon eteenpäin, on hänen kirjoituksissaan alkukantaista voimaa ja tunnelmaa mitä harva nykypäivän kirjoittaja pystyy saamaan aikaiseksi.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...