H. P. Lovecraft: Kuiskaus pimeässä ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

H. P. Lovecraftin teoksia on kaipailtu, aikaisemmat laitokset 80- ja 90-luvuilta ovat pitkään olleet pois saatavilta. Jalava on nyt aloittanut uuden Kootut teokset -sarjan, jonka ensimmäisenä ilmestyy uusi laitos alunperin vuonna 1989 suomeksi ilmestyneestä Kuiskaus pimeässä -kokoelmasta. Alkuperäisen laitoksen neljän novellin seuraksi on lisätty neljä muuta, jotka ovat ilmestyneet erilaisissa novelliantologioissa.

Kirjan valikoima on edustava otos ja Lovecraftin työt kauhukirjallisuuden peruskiveä. Tähänkin kokoelmaan mahtuu monta erinomaista novellia. Kirjassa ovat mukana Kammottu talo (The Shunned House, 1937), Arthur Jermyn (Facts Concerning the Late Arthur Jermyn and His Family, 1924), Rotat seinissä (The Rats in the Walls, 1924), Hautaholvissa (In the Vault, 1925), Varjo Innsmouthin yllä (The Shadow over Innsmouth, 1931), Cthulhun kutsu (The Call of Cthulhu, 1926), Dunwichin hirviö (The Dunwich Horror, 1928) ja Kuiskaus pimeässä (The Whisperer in Darkness, 1930). Markku Sadelehdon esipuhe taustoittaa novelleja.

Valitettavasti teoksessa on tiettyä huolimattomuutta. Novellien alkuperäiset nimet ovat unohtuneet pois, Sadelehdon esipuhe esittelee novellit eri järjestyksessä kuin kirjassa ja tekstissä on melko paljon kirjoitusvirheitä ja ä-kirjaimista puuttuvia pisteitä, jotka näyttäisivät pääasiassa olevan tekstin skannauksessa syntyneitä virheitä, joita ei ole huomattu korjata. Lisäksi tekstin pilkkuvirheet alkoivat loppua kohden tökkiä pahasti.

Arvosana ei siis ole täydellinen, mutta puutteet ovat lopulta pieniä. Tärkeämpää on se, että Lovecraftin teoksia saa taas suomeksi. Siitä pisteet Jalavalle ja toivon mukaan Koottujen teosten myöhemmät osat ovat hieman huolellisempaa työtä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...