Pentti Otsamo: Välittäjä : Kauppa-Lopo kaukana, kaukana Kuopiosta

Välittäjä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Siis kyllä vain. Pentti Otsamo on tehnyt sarjakuva-albumin, jossa sotketaan yhteen Minna Canthin Kauppa-Lopon tarina ja futuristinen scifi-maailma jossain kaukaisessa Linnunradan peränurkassa. Canthin novelli ilmestyi vuonna 1889, ja sen pääteema on ihmisarvo, ja sitä teemaa myös Otsamon taidokkaassa adaptaatiossa tutkitaan. Välittäjän alaotsikko on Kauppa-Lopo kaukana, kaukana Kuopiosta, ja siitä tosiaan on kyse. Ihmeen vaivattomasti alkuperäinen tarina siirtyy aivan toisiin sfääreihin.

Kauppa-Lopo on päätynyt S’mou-oï-nimiselle planeetalle, jossa hän kohtaa leskeksi jääneen vanhan tuttavansa Tellukselta. Augustan asiat ovat leskeydestä huolimatta paremmin kuin päihdekierteeseen ajautuneella Lopolla, mutta silti Lopo aikoo auttaa Augustaa tämän afääreissä. Lopo on taitava kaupankävijä. Muut kuitenkin vieroksuvat homssuista Lopoa, ennakkoluulot häntä kohtaan ovat kovat, vaikka hän tekisi mitä. Otsamon ja Canthin eetoksena on, että ihminen on sitä mitä hän tekee, ei sitä miltä hän näyttää. Lähimmäistään ajattelevaa ei kuitenkaan aina palkita vastavuoroisella myötätunnolla, ja niin Loponkin loppu on kurja.

Jälkisanoissaan Pentti Otsamo kertoo ajatuksen Välittäjästä syntyneen jo reilu vuosikymmen sitten, kun häntä pyydettiin mukaan Canthin teoksia sarjakuviksi kääntäneeseen Minna & miehet -antologiaan (Asema, 2010). Silloin hän piirsi lopulta muuta, mutta on hienoa, että Välittäjäkin on viimein saatu ulos. Tämä sarjakuva on muutenkin hyvän sarjissyksyn 2021 isoja helmiä!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...