Tuomas Hovi ja Merja Leppälahti: Vampyyrit kansanperinteestä populaarikulttuuriin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Turun yliopisto on havahtunut vampyyrien esilläoloon populaarikulttuurissa ja järjestänyt aiheesta folkloristiikan oppiaineen kurssin. Vampyyrit kansanperinteestä populaarikulttuuriin -kirja on koottu suurimmaksi osaksi opiskelijoiden esitelmistä. Vampyyreja käsitellään historiallisista ja viihteellisistä näkökulmista.

Esipuheessa Merja Leppälahti tuokin esiin vampyyrikirjallisuuden huiman nousun. Vampyyreista on tullut tyttöjen ja naisten viihdettä. Tytöt haaveilevat pidättäytyvästä vampyyrista Stephenie Meyerin kirjallisuuden avulla, ja vähän varttuneemmat naiset hekumoivat J.R. Wardin yliseksuaalisilla ja nahkaan pukeutuvilla vampyyrisotureilla. Vampyyreja – joka makuun.

Tämän kaltaisessa artikkelikokoelmassa taitavat tieteenharjoittajat tapaavat kerätä voiton kotiin. Niin käy tälläkin kertaa. Erityisesti Pasi Engesin artikkeli Vampyyrimotiiveja saamelaisessa folkloressa on pätevä ja paljon uutta tietoa tarjoava esitys. Muutama muukin kirjoittaja erottuu edukseen. Loppujen kohdalla tilanne on toinen.

Tämä ei ole yllättävää. Kun tieteentutkinnan kohteena on olento, jota ei olemassakaan (nyt ylikuumentuneet Twilight-fanit haluaisivat piestä minut sateenvarjoilla, joissa on Robert Pattinsonin kuva), tieteen osuus jää helposti ohueksi. Syntyy pseudotiedettä. Niinpä artikkelikokoelmassa selostetaan tv-sarja True Bloodin juonikuvioita, listataan nettifoorumin mielipiteitä Meyerin kirjoista ja yksi kirjoittaja kertoo roolipelikokemuksestaan. Että niin. Onhan tämä ymmärrettävää: tällaista tiedettä minäkin tein, kun halusin juoda rauhassa kaljaa enkä miettiä tylsiä lähdekritiikkijuttuja.

Huomautettakoon heitä varten, joita asia kiinnostaa, että Meyerin vampyyrit mainitaan artikkelikokoelman (liian) monessa kirjoituksessa. Eihän sitä näköjään pääse pakoon minnekään. Hanna Uusi-Sepän kirjoituksessa mainitaankin Blood Ceremony –lehden vampyyriteemainen numero, jonka kannessa on otsikko: ”Huom. Tässä lehdessä ei ole ainoatakaan artikkelia Twilightista”. Jos Turun yliopisto järjestää uuden vampyyrikurssin, tämä toimintatapa olisi suositeltava myös kurssilaisten keskuudessa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...