Ngugi wa Thiong’o: Variksen velho

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aburiria on fiktiivinen valtio jossain päin Afrikkaa. Maata hallitsee itsevaltiaana Valtias, jossa yhdistyvät maailman diktaattorien hurmaavimmat piirteet. Valtiaan syntymäpäivän kunniaksi päätetään rakentaa taivaaseen asti ulottuva torni – kunhan vain Globaalipankki myöntää lainan, jolla torni saadaan rahoitettua. Kaikki kansalaiset eivät vain ole aivan yhtä mieltä hankkeen mielekkyydestä.

Variksen velho on hulppeaa satiiria, jota kerrotaan värikkäällä ja liioittelevalla kielellä. Teoksen henkilökaarti on mielipuolinen: Valtias itse ja Valtiaan taistelevat ministerit, korruptoituneet liikemiehet ja poliisit, Aburirian Kansan Ääni -liike, itse Variksen velho… Teos poukkoilee taianomaisesti suuntaan jos toiseen. Ngugi wa Thiong’o kuvaa armottomasti taikauskoa, siirtomaavallan rippeitä, mustien vallanpitäjien alemmuudentunnetta valkoisia kohtaan, länsimaiden finanssilaitosten teräksistä otetta – satiiri on terävää ja meno farssia.

Kirja on pitkä, yli 700 sivua, silti sen olisi suonut jatkuvan kenties hieman pidemmälle – nyt loppu hieman lässähtää. Vaan uskon kyllä, että noin huikealle tarinalle on vaikea luoda arvoistaan loppua. Mikäli afrikkalainen kirjallisuus ja kerrontaperinne on vierasta – kuten varmasti useimmille on – Variksen velho on mitä oivallisin aloituspiste tutustumismatkalle.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Onnea Variksen velholle Tähtifantasia-palkinnosta! Olen lukenut kirjan ja pidin valtavasti.

  2. Minäkin luin just sopivasti kesän alussa. Oli kyllä sellainen juttu, että olin aika tyytyväinen siitä, että joku muu oli jo vinkannut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...