Ngũgĩ wa Thiong’o: Nisun jyvä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maahaasteen Kenia on asianmukaista kuitata ensimmäisellä suomeksi ilmestyneellä kenialaisen kirjailijan romaanilla. Se on Ngũgĩ wa Thiong’on Nisun jyvä, jossa kirjailijan nimenä tosin on vielä James Ngugi.

Nisun jyvä sijoittuu Kenian itsenäistymisen aikaan. Maa sai itsenäisyytensä 12.12.1963, ja kirja kertoo yhden kikujukylän elämästä 1950-luvulla ennen itsenäistymistä. Sen päähenkilö on Mugo, hiljainen ja raskassieluinen mies, joka nousi sankarin asemaan johdettuaan nälkälakkoa brittien keskitysleirillä, brittien jahdatessa mau-mau-kapinallisia. Mugo on sankari, mutta hänellä on synkkä salaisuus, joka nousee lopulta pinnalle Kenian itsenäistymisen päivänä.

Muista kirjan henkilöistä löytyy monenlaisia sankareita ja antisankareita, kapinallisia ja kollaboraattoreita, rotupettureita ja kansankiihottajia. Kirjassa on monia langanpätkiä eri suuntiin: pariskunta, joka on vaikeuksissa miehen palattua kuuden vuoden vankileirireissulta kotiin, jossa on toisen miehen lapsi; itsenäisyyden ajajia, jotka haluavat paikallisen kansansankarin petturin tuomiolle; valkoisten mielistelijä, joka on hukassa kun valkoiset jättävät Kenian.

Varsinainen juoni on yksinkertainen ja parilla lauseella selitetty, mutta kirja on mielenkiintoinen ajankuva, “mustan miehen musta totuus” kuten takakansi sanoo. Jos ei erityisesti kaipaa historiallisia näkökulmia, tuoreempi Variksen velho on kuitenkin sekä mielenkiintoisempi että ajankohtaisempi, ja sikäli parempi lähtökohta Ngũgĩ wa Thiong’on tuotantoon. Ei tämä varhaisteoskaan hullumpi ole yhden Afrikan maan itsenäisyystaiston kuvaajana.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...